Taxatie nieuwbouw

Het klinkt misschien raar, een taxatie aanvragen voor een woning die nog gebouwd moet worden. In de meeste gevallen is een taxatierapport voor een hypotheekaanvraag voor een nieuwbouwwoning niet nodig, toch zijn er uitzonderingen.

Wanneer is een taxatie van een nieuwbouwwoning niet verplicht?

Wanneer u een nieuwbouwwoning gekocht heeft is een taxatie van de woning vaak niet verplicht. Als u een hypotheek voor een nieuwbouwwoning aan wilt vragen neemt de geldverstrekker in de meeste gevallen genoegen met een modelmatige taxatie. Er is dan geen taxatierapport nodig. Een modelmatige taxatie is alleen toegestaan wanneer er geen NHG garantie wordt aangevraagd en als uw hypotheek maximaal 90% van de waarde van het huis bedraagt. 

Wat is een modelmatige taxatie?

Er is sprake van een modelmatige taxatie als een huis getaxeerd wordt zonder dat deze hiervoor bezichtigd hoeft te worden. De taxatie komt tot stand door de verzamelde gegevens te vergelijken met beschikbare gegevens. Voor de taxatie wordt er gebruik gemaakt van statische modellen of modellen op basis van directe vergelijking. Op basis van locatie en bouwkundige kenmerken kan zo de waarde van de woning vastgesteld worden. 

Wanneer is een taxatie van een nieuwbouwwoning verplicht?

In de volgende gevallen is een taxatie van een nieuwbouwwoning verplicht:

  • De nieuwbouwwoning heeft lang te koop gestaan waardoor deze in prijs is gedaald.
  • U heeft de nieuwbouwwoning zelf laten bouwen met een eigen aannemer en architect.
  • Sommige geldverstrekkers verplichten een taxatierapport als de koopsom van de nieuwbouwwoning hoger is dan een bepaald bedrag (meestal is dit boven de 500.000 euro.
  • U wilt een hypotheek met NHG.

Wanneer u twijfelt of u een taxatierapport nodig heeft kunt u altijd contact opnemen met de hypotheekadviseurs van Lassoo.

 

Deel deze pagina op: