Wat doet een verkoopmakelaar?

Het verkopen van uw woning neemt veel tijd in beslag. Om het voor u gemakkelijker te maken kunt u een verkoopmakelaar inschakelen. Een verkoopmakelaar begeleidt de verkoop van uw woning. In overleg met de verkoopmakelaar kunt u bepalen of de makelaar het hele verkoopproces begeleidt of een deel ervan. In deze blog leest u wat er allemaal bij de verkoop van uw huis komt kijken.

 

De verkoopmakelaar helpt met de vraagprijs bepalen

Voordat uw huis in de verkoop gezet kan worden moet de vraagprijs bepaald worden. U als verkoper mag zelf de verkoopprijs bepalen. Aangezien het belangrijk is dat de prijs niet te hoog of te laag is kan een makelaar u adviseren. Een makelaar kan uw woning taxeren en op basis hiervan een advies geven over de vraagprijs. De verkoopmakelaar let bij het taxeren van de woning op verschillende punten. Hier leest u alles over de waardebepaling van uw woning.

Promotie van de woning

Potentiële kopers zoeken vaak op internet naar woningen. Tijdens de oriëntatiefase zijn foto’s van de woning van groot belang. Zorg dat u de woning goed in beeld brengt. Hier schreven we al wanneer u het beste de foto’s kan nemen. Nadat u de foto’s van de woning heeft gemaakt moeten deze gepubliceerd worden op huizensites zoals Funda en sociale media. Het voordeel van het verkopen van uw woning met een makelaar is dat deze veel van deze werkzaamheden op zich neemt. Zo wordt er een professionele fotograaf ingehuurd om foto’s te maken. Daarna plaatst de makelaar de woning op huizensites zoals Funda en op de eigen website. De woning wordt door de makelaar ook via sociale media gepromoot. 

Een verkoopmakelaar faciliteert de bezichtiging

Wanneer mensen geïnteresseerd zijn in uw woning willen zij vaak een bezichtiging. Een verkoopmakelaar helpt u met de bezichtigingen. De makelaar heeft contact met potentiële kopers en plant, in overleg, de bezichtigingen. U hoeft zelf niet aanwezig te zijn tijdens de bezichtigingen, dit scheelt u tijd. Ook is het bewezen dat kijkers tijdens een bezichtiging meer vragen aan een makelaar stellen als de huidige bewoner er niet bij is.

Onderhandeling

U bent op het punt gekomen dat u kunt gaan onderhandelen over de verkoop van uw woning. De geïnteresseerde partij doet een bod met of zonder ontbindende voorwaarden. Dit bod kunt u accepteren, afwijzen of u kunt een tegenbod doen. Ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud, verkoop eigen woning of bouwtechnische keuring.

De koopakte ondertekenen

Nadat u een overeenkomst heeft bereikt over de prijs en ontbindende voorwaarden, wordt de koopakte of (voorlopige) koopovereenkomst opgesteld. In de koopovereenkomst worden de gemaakte afspraken schriftelijk bevestigd. Als de handtekeningen onder de koopakte zijn gezet is de koopovereenkomst gesloten. De koper heeft nu nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. De koper kan in deze bedenktijd nog afzien van de koop. Na deze termijn kan dit alleen nog via de ontbindende voorwaarden.

Naar de notaris

De ondertekende koopakte gaan samen met alle relevante stukken en een kopie van uw identiteitsbewijs naar de notaris. De notaris stelt de datum en het tijdstip voor de akte van levering vast. U krijgt van de notaris een concept van de leveringsakte en een nota van afrekening. Deze ontvangt u een aantal dagen voor de levering. Een verkoopmakelaar kan u helpen bij het controleren van de leveringsakte. De notaris zorgt voor de afrekening van zakelijke lasten zoals waterschapslasten en onroerendezaakbelasting. De notaris regelt ook de aflossing van een lopende hypotheek, wanneer van toepassing, en de betaling aan de verkoopmakelaar. Het bedrag dat overblijft maakt de notaris over naar uw rekening.

Deel deze pagina op: