Taxatie van uw huis in Zuid-Limburg

Om te achterhalen wat uw woning waard is, wordt vaak een vrijblijvende waardebepaling uitgevoerd. Een waardebepaling is voldoende om de verkoopwaarde te bepalen maar er zijn ook gevallen waarbij een waardebepaling niet genoeg is. Voorbeelden hiervan zijn bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek of om de herbouwwaarde te bepalen. In deze gevallen is een taxatie nodig. Een taxatie is ook aanbevolen wanneer u een huis wilt kopen, met een taxatie kunt u beoordelen of de vraagprijs van de woning reëel is. Een taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige, meestal een makelaar. 

Hoe werkt een taxatie? 

Om een goede taxatie van de woning te bepalen worden de volgende punten meegenomen:

 • De inhoud en oppervlakte van het huis
 • De functionele indeling
 • De kwaliteit van de gebruikte materialen
 • In hoeverre het huis energiezuinig en geïsoleerd is
 • De ligging en de omgeving
 • De marktsituatie
 • De staat van het onderhoud

Deze factoren, in combinatie met nog een aantal andere factoren bepalen de waarde van de woning volgens het taxatierapport. Doordat het bepalen van de marktwaarde maatwerk is, zal deze afwijken van de woz-waarde van het huis. Wanneer wij uw woning getaxeerd hebben ontvangt u een gevalideerd taxatierapport.

 

Wanneer een taxatie?

Een woningtaxatie kan voor verschillende doeleinden zijn, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek of om de WOZ waarde te bepalen. Meestal vindt de taxatie plaats wanneer u een nieuw huis koopt of een hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker wil weten wat het huis waard is en stelt een taxatie in veel gevallen verplicht. In sommige gevallen neemt de geldverstrekker genoegen met een modelmatige taxatie. Er is dan geen taxatierapport benodigd. Een modelmatige taxatie is alleen toegestaan wanneer er geen NHG garantie wordt aangevraagd en als uw hypotheek maximaal 90% bedraagt van de waarde van het huis. 

 • + - Hypotheek aanvragen

  Een taxatie van uw woning is nodig wanneer u een hypotheek wilt afsluiten. Lees meer

   

 • + - Taxatie nieuwbouwwoning

  Een taxatie is niet verplicht in het geval van een nieuwbouwwoning welke je direct na oplevering koopt. Lees meer

 • + - WOZ bezwaar

  Het kan zijn dat u de WOZ-waarde te hoog vindt, in dit geval kunt u bezwaar indienen. Lees meer

 • + - Woning taxeren om verkoopprijs of herbouwwaarde te bepalen

  U kunt uw huis laten taxeren om de verkoopwaarde, de waarde voor uw opstalverzekering / herbouwwaarde te bepalen. Lees meer

 • + - Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling?

  Een taxatie en een waardebepaling lijken erg veel op elkaar, ze zeggen namelijk beide iets over de waarde van uw woning. Toch zit er een groot verschil tussen beide waardebepalingen. Wat dit verschil is, leggen we u uit in het volgende artikel: Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling?

 

Waar moet u op letten bij een taxatie?

Om ervoor te zorgen dat u taxatierapport wordt geaccepteerd moet u met een aantal punten rekening houden:

 • De taxatie mag niet worden uitgevoerd door uw aankoopmakelaar of de makelaar van de verkopende partij.
 • De taxateur moet voldoende kennis hebben over de lokale huizenmarkt
 • Bij de aanvraag van een hypotheek wordt alleen een gevalideerd taxatierapport geaccepteerd. Dit houdt in dat een extern validatie-instituut, meestal het NWWI, controleert of de taxateur en het taxatierapport aan alle strenge kwaliteitseisen voldoen.
 • Voor de aanvraag van een hypotheek kunnen de eisen per geldverstrekker verschillen. Bekijk hier enkele voorbeelden van eisen van geldverstrekkers.

Wat staat er in een taxatierapport

In het taxatierapport staat een beschrijving van bovenstaande punten. Zo wordt de onderhoudstoestand van het huis beschreven. Het huis en de omgeving in zijn algemeen worden beschreven. Ook de verontreiniging, privaatrechtelijke aspecten en de publiekrechtelijke aspecten komen aan bod. In het rapport staat ook een onderbouwing van het waardeoordeel. Houdt rekening met het feit dat een taxatierapport maar voor een bepaalde tijd geldig is.

In het taxatierapport staat een beschrijving van bovenstaande punten. Zo wordt de onderhoudstoestand van het huis beschreven. Het huis en de omgeving in zijn algemeen worden beschreven. Ook de verontreiniging, privaatrechtelijke aspecten en de publiekrechtelijke aspecten komen aan bod. In het rapport staat ook een onderbouwing van het waardeoordeel.

Laat uw woning in Limburg taxeren 

Lassoo Makelaars & Taxateurs is de nummer één makelaar in de regio Limburg. Met 6 vestigingen in deze regio hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan in Limburg en zijn wij de ideale taxateur of verkoopmakelaar voor uw woning. Kom eens langs bij een van onze vestigingen of neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen over taxaties:

 • + - Hoe lang is een taxatierapport geldig?

  De geldigheid van een taxatierapport verschilt per geldverstrekker. De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Lees meer

Deel deze pagina op: