Energielabel aanvragen: hoe werkt het?

Als u in het bezit bent van een woning en van plan bent om deze te verkopen of te verhuren, dan moet u een energielabel aanvragen. Dit label beoordeelt de energie-efficiëntie van uw woning, van A+++ (groen, zeer zuinig) tot G (rood, zeer onzuinig). Het label helpt potentiële kopers of huurders bij het nemen van een weloverwogen beslissing over het energieverbruik en de geschatte toekomstige energiekosten die aan de woning verbonden zijn. In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over het aanvragen van een energielabel.

Wat is een energielabel voor een huis?

Een energielabel is een document waarin de energiezuinigheid van een huis wordt beoordeeld op een schaal van A+++ tot G. De meest energiezuinige beoordeling is de letter A en de minst zuinige beoordeling is de letter G. In het energielabel staat ook verdere informatie die gebruikt kan worden om de woning te verbeteren. Het is verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel, wanneer men een huis wil verkopen of verhuren. Het label is vanaf de opnamedatum 10 jaar geldig. Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is.

 

Waarom heb ik een energielabel nodig?

De overheid heeft vastgelegd dat sinds 1 januari 2008 een energielabel verplicht is bij het verkopen of verhuren van een huis. Het label geeft inzicht in de energieprestaties en kosten van een huis en helpt bij het maken van een bewuste keuze. Dit geldt voor zowel particuliere als commerciële woningen en voor nieuwe en bestaande gebouwen. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, zoals nationale monumenten of woningen die kleiner zijn dan 50m².

Hoe vraagt u een energielabel aan?

Het proces om een energielabel aan te vragen omvat verschillende stappen. Voordat men onderstaande stappen uitvoert is het aan te raden om te controleren of de woning al van een energielabel voorzien is. Kijk of uw woning een energielabel heeft. Is uw woning al in het bezit van een energielabel en is deze nog geldig bij het verkopen van het huis? Dan hoeft u geen nieuw label aan te vragen en kunt u gebruikmaken van het huidige energielabel. Indien het een ouder energielabel betreft, moet de makelaar dit aangeven omdat de beoordeling elk jaar strenger wordt.

Stap 1: Vind een Energieadviseur

Voor het verkrijgen van een energielabel kunt u een energieadviseur inhuren. Dit kan via verschillende kanalen, zoals de officiële energielabel website, makelaars of energie adviesbureaus. Het is belangrijk om een gecertificeerde energieadviseur te kiezen die geregistreerd staat bij de Nederlandse overheid. Wilt u er zeker van zijn dat de adviseur die uw woning komt opmeten ook gecertificeerd is? Vraag dan om het vakpaspoort CRT (Centraal Register Techniek). De prijs voor het vaststellen van het energielabel kan per energieadviseur verschillen. Vraag altijd een offerte op bij een aantal adviseurs en vergelijk deze met elkaar. 

Naast het onderzoek voor het energielabel, biedt een adviseur vaak ook aanvullende diensten aan. Je kunt hierbij denken aan een verduurzamingsrapport, hierin worden aanbevelingen en verduurzamingsmaatregelen verwerkt. Heeft u interesse om naast het energielabel, dit verduurzamingsrapport te ontvangen? Controleer bij uw adviseur of dit mogelijk is en geef aan dat u dit wilt combineren met het energielabel.

Stap 2: Maak een afspraak

Nadat u de juiste energieadviseur hebt gevonden, kunt u een afspraak maken voor de beoordeling. Tijdens deze beoordeling zal de energieadviseur uw woning bezoeken en de energieprestatie van de volgende kenmerken beoordelen:

  • Type glas
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Type verwarming
  • Aparte voorziening warm water badkamer
  • Ventilatiesysteem
  • zonnepanelen of zonneboiler

De beoordeling duurt ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van de grootte van het huis. Geef de energieadviseur alle nodige informatie over uw woning, zoals de leeftijd, constructie, isolatie en verwarmingssystemen en informatie over eventuele verbouwingen.

Stap 3: Samenstelling energielabel rapport

De adviseur berekent op basis van bovenstaande kenmerken hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, koeling en ventilatie van de woning. Met die berekening wordt een label vastgesteld. Na de beoordeling zal de energieadviseur een rapport samenstellen dat de energieprestatie van uw woning bevat, evenals aanbevelingen om deze te verbeteren. Het rapport bevat ook het energielabel zelf, dat varieert van A+++ tot G. De energieadviseur zal het rapport met energielabel registreren in de database EP-online. Let op, het energielabel moet voor de verkoop of verhuur geregistreerd worden.

Stap 4: Label tonen

Als u het energielabel heeft geregistreerd, moet u het label tonen aan potentiële kopers of huurders van uw woning. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het label op te nemen in de advertentie of door een kopie van het label te geven aan geïnteresseerde partijen. Potentiële kopers of huurders hebben het recht om het energielabel van een woning te bekijken voordat ze een beslissing nemen.

Wat kost een energielabel?

De kosten voor het verkrijgen van een energielabel kunnen variëren op basis van de grootte van de woning en per energieadviseur. Sta niet voor verrassingen en vraag altijd een offerte op bij een energieadviseur. Het is niet verplicht om een energielabel te vernieuwen bij verkoop of verhuur van een woning. Het label is tien jaar geldig en kan dus nog steeds geldig zijn als u uw woning verkoopt of verhuurt.Controleer hier of uw woning een energielabel heeft.

 

Veelgestelde vragen over energielabel aanvragen

  • + - Wat kost een energielabel aanvragen?

    De kosten voor het opstellen van een energielabel kan per energieadviseur verschillen. De grootte van de woning en de te controleren kenmerken hebben ook invloed op de prijs. Vraag een offerte aan voor een kosteninschatting.

  • + - Waar kan ik een energielabel aanvragen?

    Voor het verkrijgen van een energielabel kunt u een energieadviseur inhuren. Dit kan via verschillende kanalen, zoals de officiële energielabel website, makelaars of energie adviesbureaus.

  • + - Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

    Het aanvragen van een energielabel kan een paar weken of maanden duren. Dit is afhankelijk van de planning van de energieadviseur.

  • + - Wat gebeurt er als ik geen energielabel heb bij verkoop of verhuur?

    Het hebben van een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een huis. Zonder energielabel kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boetebedrag van €435 opleggen.

  • + - Kan ik het energielabel van mijn woning verbeteren?

    Ja, het energielabel van uw woning kan worden verbeterd door bijvoorbeeld isolatie aan te brengen of een energiezuiniger verwarmingssysteem te installeren. Daarnaast is het mogelijk om een verduurzamingsrapport aan te vragen.

Andere blogs

Deel deze pagina op: