Wanneer huis verkopen bij nieuwbouw?

Twijfelt u wanneer u het beste uw eigen huis kunt verkopen bij het aanschaffen van een nieuwbouw woning? Dat is helemaal zo vreemd nog niet, het perfecte moment vinden voor de verkoop van uw huidige woning is nog helemaal niet zo eenvoudig. Vaak zit er tussen het moment van tekenen van de koopovereenkomst en de oplevering namelijk behoorlijk veel tijd. Daarnaast wordt er vaak een indicatie gegeven van de opleverdatum, echter kan het zomaar zijn dat het project uitloopt vanwege externe factoren.

U kunt ervoor kiezen om uw huidige woning aan te houden tot de oplevering van het nieuwbouw huis. Maar wat nou als uw woning in waarde zakt? Een andere oplossing is het direct verkopen van uw huidige woning en tijdelijk een woning huren. Maar een geschikte huurwoning vinden is hedendaags nog niet zo gemakkelijk. Bovendien moet u in dit geval twee keer verhuizen, een hoop gedoe en bijkomende kosten. Beide oplossingen lijken niet ideaal, maar is er dan wel een ideale oplossing?

Factoren om rekening mee te houden

Om antwoord te krijgen op deze vraag, is het belangrijk om vooraf vast te stellen dat de situatie afhankelijk is van een aantal factoren. Een van die factoren is het sentiment in de markt, wat momenteel over het algemeen nog steeds positief is vanwege het tekort aan woningen. 

Uiteraard is de woningmarkt direct in uw omgeving ook een wegende factor. Worden huizen in uw buurt over het algemeen snel verkocht? Bezit uw woning factoren die de verkoopbaarheid vergroten, zoals een ruime tuin of een eigen garage? Dit zijn indicatoren die wijzen op een snelle verkoop van uw woning. Bent u bang dat uw woning juist in waarde gaat dalen? Of heeft uw woning een minder grote doelgroep vanwege een hoge waarde? Dan is het misschien verstandig om uw huis eerder op de markt te zetten.

De ideale oplossing

Op de vraag ‘is er een ideale oplossing’, is het antwoord: ja, die is er zeker! Dat klinkt als goed nieuws. Toch blijkt deze oplossing vaak erg lastig realiseerbaar, aangezien u voor de ideale oplossing een koper moet vinden die bereid is lang te wachten. Een koper is gemiddeld vaak bereid zo’n 6 tot 9 maanden te wachten, terwijl een nieuwbouwproject soms tot wel 2 jaar kan duren. 

Een ander aspect om rekening mee te houden is dat de meeste hypotheekoffertes maar zo’n 3, 6 of 12 maanden geldig zijn. Een dergelijke offerte kan verlengd worden, echter zitten hier vaak extra kosten aan verbonden. 

In praktijk is ‘de ideale oplossing’ dus nog een behoorlijke uitdaging waar kosten aan verbonden kunnen zijn. Mocht deze ideale oplossing voor u niet werken, blijven er nog twee opties over: Uw eigen huis direct verkopen (en tijdelijk huren), of wachten met de verkoop tot het nieuwbouwproject afgerond is. 

Wachten met verkopen en risico lopen? Of direct verkopen en een woning huren?

De twee meest toegankelijke opties zijn dus wachten met de verkoop van uw huidige woning tot een aantal maanden voor de oplevering van uw nieuwe huis, of het direct verkopen van uw huidige woning en tijdelijk een woning huren. Maar wat is de beste optie voor u?

Uw huidige woning direct verkopen

De volgende argumenten kunnen een reden zijn om te kiezen voor een directe verkoop van uw huidige woning:

  • U krijgt stress van de gedachte van 2 huizen te bezitten;
  • De verwachting is dat de waarde van uw huis gaat dalen;
  • U wilt liever zekerheid en bent bereid om twee keer te verhuizen.

Herkent u zich in deze punten? Dan kan het de beste optie zijn om uw huis direct op de woningmarkt aan te bieden. Hou er wel rekening mee dat het tijdelijk huren van een woning niet heel eenvoudig is in de huidige woningmarkt. Daarnaast zijn de huurprijzen in de afgelopen jaren fors gestegen. Maak dus van te voren altijd eerst een rekensom, of het financieel wel aantrekkelijk is om uw woning direct te verkopen. Uiteraard kunnen de makelaars binnen Lassoo u hier vrijblijvend mee helpen.

Meer informatie over het verkopen van uw woning vindt u op onze pagina: huis verkopen.

Wachten met verkopen van uw huidige woning

Onderstaande aspecten kunnen een reden zijn om de verkoop van uw woning uit te stellen tot een aantal maanden voor de oplevering van uw nieuwe woning:

  • Alle indicatoren wijzen erop dat uw woning snel verkocht gaat worden;
  • De verwachting is dat de woningprijs stabiel blijft, of zelfs stijgt;
  • Twee keer verhuizen is voor u geen optie;
  • U bent bereid om het risico te lopen dat door omstandigheden de woningmarkt veranderd.

Indien u zich in deze punten herkent, wijst het erop dat het wachten met de verkoop van uw huidige woning tot enkele maanden vóór de oplevering van uw nieuwbouwhuis, de juiste optie is.

Indien u de keuze maakt om te wachten met de verkoop van uw woning, kunnen de volgende tips handig zijn voor u:

Maak een veilige begroting

Indien u veel overwaarde heeft op uw huidige woning kan het verstandig zijn om te kiezen voor een veilige begroting. Laten we dit verduidelijken met een praktisch voorbeeld. Stel de verkoopwaarde van uw huidige woning ligt rond de 320.000 euro k.k. en u heeft geen hypotheek meer. Dan is het verstandig om de waarde van uw woning te begroten op 300.000 euro k.k; Hiermee speelt u in te op een niet altijd stabiele huizenmarkt. Mocht de huizenmarkt een aantal maanden voor de oplevering van uw nieuwbouwhuis in een dal zitten, komt u niet in de problemen met uw begroting.

Maak uw huis vast verkoopklaar

Zodra u een nieuwbouw huis gekocht heeft wat niet op kort termijn opgeleverd wordt, is het zeker dat u in de toekomst gaat verhuizen. Neem deze kans aan om uw huidige woning verkoopklaar te maken. Tips om uw woning verkoopklaar te maken? De makelaars binnen Lassoo kunnen u voorzien van persoonlijk advies.

Meer zekerheid? Laat het in uw koopovereenkomst opnemen!

Indien u heeft besloten om te wachten met de verkoop van uw huis, kan het gunstig zijn om dit op te nemen in uw koopovereenkomst. Het is namelijk mogelijk in uw koopovereenkomst vast te leggen dat de overdracht van uw huidige woning 8 weken ná oplevering van uw nieuwbouw huis plaatsvindt.

Ontvang advies op maat van onze makelaars

Uitgaande van de bovenstaande informatie kunnen we concluderen dat het sterk afhankelijk van de situatie, wanneer het beste moment is om uw woning te verkopen bij aanschaf van een nieuwbouw huis. 

De makelaars binnen Lassoo helpen u graag verder met het beantwoorden van uw persoonlijke vraagstuk. Door jarenlange ervaring in combinatie met een goede kijk op de huidige, en toekomstige woningmarkt kunnen wij u voorzien van het juiste advies.

Bent u klaar voor de verkoop van uw huis? 

Nog twijfels over het beste verkoopmoment? Of bent u geïnteresseerd in een persoonlijk advies?

Deel deze pagina op: