6 tips om uw huis snel te verkopen

Uw huis staat te koop en natuurlijk wilt u deze het liefst zo snel mogelijk verkopen. Maar waar let u op bij de verkoop van uw huis? Welke factoren hebben invloed op een snelle verkoop van uw huis? In dit artikel geven we met 6 tips antwoord op deze en andere vragen.

 

Tip 1: Zorg voor de juiste vraagprijs

De vraagprijs speelt een grote rol bij de verkoop van een huis. Een makelaar helpt u om tot een reële vraagprijs te komen. Met de hulp van de gratis vrijblijvende waardebepaling van Lassoo gebruikt u de jarenlange ervaring van een een gecertificeerde makelaar.

Huizensites zoals Funda maken gebruik van prijsfilters. Bedenk goed in welke categorie uw huis thuis hoort. Is het beter om een vraagprijs te hebben van €290.000, €295.000 of €300.000? U wilt natuurlijk niet dat de vraagprijs te laag is maar een te hoge vraagprijs kan potentiële kopers afschrikken. Onze makelaars stellen een reële vraagprijs voor uw huis.

Tip 2: Zet uw huis op het juiste moment te koop; timing is everything

Tussen de feitelijke verkoop van uw huis en de bij het Kadaster geregistreerde woningtransacties zit gemiddeld 2 maanden. Zetten we de statistieken van het Kadaster om naar feitelijke verkopen dan zien we dat de meeste huizen in het voorjaar of in het najaar verkocht worden.

Vaak zijn de maanden juli en augustus geen goed moment om uw huis te koop te zetten. Veel mensen zullen in deze periode op vakantie zijn. Hierdoor is de kans groot dat uw huis niet door de juiste mensen gezien wordt. Maar het zijn vooral gezinnen met schoolgaande kinderen die in deze periode op vakantie zijn. 

Is uw huis bestemd voor tweeverdieners zonder kinderen? Dan is de zomervakantie wellicht de uitgelezen kans om uw huis te koop te zetten. Uit statistieken blijkt namelijk dat deze doelgroep vaker in juni en september met vakantie gaat. In deze periode heeft u minder concurrentie van andere huizenverkopers. Uw huis zal dus meer opvallen in het aanbod.

Tip 3: Laat uw huis van haar beste kant zien

Het vastleggen van de sfeer van uw huis is natuurlijk enorm belangrijk. Uw potentiële koper zoekt specifiek op internet naar foto’s van beschikbare huizen. Op basis van uw foto’s stellen ze zich voor in uw huis. Zorg ervoor dat uw huis netjes is en een neutrale inrichting heeft (zie tip 4).

Om uw huis van zijn beste kant vast te leggen is het belangrijk om het fotomoment zo goed mogelijk te timen. Foto’s met een mooie lichtinval zijn namelijk veel sfeervoller dan donkere of grauw foto’s. Als u een donkere woning heeft zal het beste fotomoment van maart tot en met september zijn. In deze maanden is  er meer lichtinval waardoor uw huis beter voor de dag komt. Als u een lichte woning heeft maakt de periode in het jaar niet veel uit. Een fotomoment in de wintermaanden zal geen probleem zijn.

Kijk goed naar de sterke kanten van uw huis. Is uw tuin een ware eyecatcher, maak dan de foto’s wanneer deze in bloei staat. Een tuin is voor veel potentiële kopers een belangrijk onderdeel en een tuin die in bloei staat trekt mensen meer aan.

Extra tip: maak de foto’s tijdens het zogenoemde magic hour! Neem de foto’s 1 uur na zonsopkomst of 1 uur voor zonsondergang. De lange schaduwen, het weinige hooglicht en de warme licht temperatuur zorgen voor de perfecte sfeer. Neem de foto’s het liefst op een zonnige dag!

Het liefst maakt u foto’s op een mooie zonnige dag. Aangezien de fotosessie vaak ruim van te voren gepland wordt kan het voorkomen dat het slecht weer is tijdens het fotomoment. Dit is jammer maar geen ramp. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om wat extra licht of een blauwe lucht aan uw foto’s toe te voegen. Hierdoor zal uw huis alsnog goed voor de dag komen.

Verkoopt Lassoo uw huis? Dan zal ten alle tijden een professionele woningfotograaf zorgdragen voor de sfeerbeelden.

Tip 4: Ruim uw huis op

Bij de vorige tip werd het al kort genoemd, zorg dat uw huis netjes is en een neutrale inrichting heeft. Bij het maken van de foto’s en tijdens de bezichtigingen moet uw huis opgeruimd, schoon en fris zijn. Berg uw (persoonlijke) spullen zoveel mogelijk op. Een persoonlijke touch in uw inrichting is leuk maar niet bij het verkopen van uw huis. Zet niet te veel planten neer en haal de tekeningen van de kinderen van de muur. Een mooie bos bloemen op tafel staat mooi maar houdt er rekening mee dat sommige mensen allergisch zijn voor bloemen.

Met een neutraal en strak interieur visualiseert de potentiële koper het beste haar eigen inrichting. Sla niet door bij het opruimen, onthoud dat uw huis niet in aanmerking hoeft te komen voor het VT-wonen tijdschrift.

Zorg er tenslotte voor dat uw huis lekker ruikt. Doe dit door bijvoorbeeld te luchten of bak een appeltaart -ja, het werkt echt- net voor een bezichtiging.

Tip 5: Beperk het achterstallig onderhoud

Uw huis is opgeruimd, schoon en fris, maar is het ook af? De potentiële kopers kijken kritisch naar zaken zoals het schilderwerk, lekkende kranen, losliggende of ontbrekende plinten en ga zo maar door. Achterstallig onderhoud kan ervoor zorgen dat kopers afhaken. Zorg ervoor dat u het achterstallig onderhoud tot een minimum beperkt. 

Loop uw huis goed na en bekijk alles kritisch. Zorg dat er overal plinten geplaatst zijn, ook achter de kasten. Ontbreken er dakpannen, liggen er een paar kapotte dakpannen of zijn een paar dakpannen groen aangeslagen? Vervang deze dan zodat het dak er weer mooi uit ziet. Vaak kunnen de kozijnen een likje verf gebruiken zodat eventuele beschadigingen niet meer zichtbaar zijn. Let ook op gaten in de muur, vochtplekken, lekkende kranen en klemmende deuren. Het zijn allemaal kleine dingen, waar u waarschijnlijk aan gewend bent geraakt. 

Een goed onderhouden huis verkoopt beter en sneller. Als Lassoo uw huis verkoopt zal onze makelaar u hier uiteraard over informeren.

Tip 6: Zorg dat uw huis wordt gezien

De verkoopprijs, goede timing, marketing en een goed netwerk dragen bij aan de verkoop van uw huis. Hierbij is het belangrijk dat de juiste mensen uw huis zien.

Zorg dat uw huis online zichtbaar is op huizensites zoals Funda en op social media. Zeker social media is niet meer weg te denken en biedt, bij goed gebruik, geweldige kansen! Social media sites zoals Facebook hebben een groot bereik. Met advertenties bereikt u de juiste doelgroep waardoor uw huis meer potentiële kopers bereikt.

Uw Lassoo makelaar presenteert uw huis uiteraard met alle relevante informatie op Funda en in haar Facebook netwerk.

Deel deze pagina op: