Wat zijn kosten koper?

Wanneer u een woning koopt, moeten er vaak kosten worden gemaakt om ervoor te zorgen dat u eigenaar wordt van de woning. Deze kosten bestaan officieel uit de overdrachtsbelasting en notariskosten. Toch zijn er meer kosten waar u rekening mee moet houden. 

Overdrachtsbelasting bij kosten koper

Een van de basiscomponenten van de kosten koper is de overdrachtsbelasting. Deze kosten moet u betalen bij de aanschaf van een woning die u overneemt van een vorige eigenaar. De overdrachtsbelasting is twee procent van de aanschafprijs van de woning, voorwaarde is wel dat u er zelf in gaat wonen. Koopt u een huis voor een ander of als beleggingsobject betaald u vanaf 2021 acht procent van de aanschafprijs van de woning aan overdrachtsbelasting. 

Kopers tussen de 18 en 35 jaar worden vanaf 2021 eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

 

Woning alerts ontvangen? Vul het formulier in.

Notariskosten

Wanneer u een woning aanschaft zal u bij de notaris een aantal documenten moeten laten opstellen. Denk hierbij aan een eigendomsakte en een hypotheekakte. Sinds 1999 liggen de tarieven voor de notariskosten niet meer vast en mogen deze door de notaris zelf worden bepaald. Om verrassingen te voorkomen is het goed om vooraf te informeren naar de kosten. U kunt ook bij meerdere notarissen een offerte op laten stellen, zodat u deze kunt vergelijken.

Courtage

Bij de koop of verkoop van een woning wordt vaak gebruik gemaakt van een makelaar. Courtage is een provisie die moeten worden betaald voor de diensten van de makelaar. Deze provisie ligt vaak tussen de 1,2% en 2,5% van de koopsom van de woning. De tarieven voor de courtage liggen niet vast en daarom is het mogelijk om hierover te onderhandelen.

Bankgarantie

Bij de aankoop van een woning moet u een waarborgsom betalen. Deze moet u betalen om het risico van de bank te verkleinen en meer zekerheid te geven aan de verkopende partij. Mocht u niet genoeg eigen geld hebben om dit bedrag te kunnen betalen dan is een bankgarantie het alternatief. De bank staat dan als het ware garant voor u. De kosten van de bankgarantie zijn vaak rond de 1 procent van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Bemiddelingskosten

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u ook rekening houden met advies- en bemiddelingskosten. Dit zijn kosten die door een hypotheekverstrekker in rekening worden gebracht voor het geven van advies en het afsluiten van de hypotheek. Goed om te weten is dat bemiddelingskosten in veel gevallen aftrekbaar zijn bij de belastingdienst.

Vrij op naam

Als u een nieuwbouwwoning koopt wordt deze vaak verkocht op basis van ‘vrij op naam’. Indien u een woning vrij op naam koopt hoeft u geen rekening te houden met bijkomende notariskosten en overdrachtsbelasting. Deze zijn in dit geval al inbegrepen in de woningprijs.

Deel deze pagina op: