Wat is vrij op naam?

Wanneer u op zoek bent naar een koopwoning heeft u vast wel eens de afkorting v.o.n. voorbij zien komen. De afkorting v.o.n. staat voor ‘vrij op naam’. Normaal gesproken betaalt u als u een huis koopt een bedrag dat uit meerdere onderdelen bestaat: de koopsom, de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Als u een huis vrij op naam koopt betaalt u echter enkel de koopsom en komen er geen additionele kosten bij. Over het algemeen zijn nieuwbouwhuizen vrij op naam en betaalt u bij een bestaande woning kosten koper. In sommige gevallen is het echter ook mogelijk om bestaande bouw vrij op naam te kopen.

 

Woning alerts ontvangen? Vul het formulier in.

Nieuwbouwwoningen vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koopt u altijd vrij op naam, omdat u de eerste eigenaar bent. U hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook overige kosten die de projectontwikkelaar maakt zoals notariskosten, inschrijving in het kadaster, bouwkosten, de kosten voor de aankoop van de grond en aansluitkosten voor gas, water en licht zijn vaak verrekend in de koopsom. U betaalt over een nieuwbouwwoning wel 21% btw, maar deze btw is verrekend in de koopsom van de woning. Mocht u een nieuwbouwwoning willen kopen dan is belangrijk om bij de aannemer een lijst met kosten aan te vragen, zodat u precies weet welke kosten er wel en niet in de koopsom zijn verwerkt.

Bestaande bouw vrij op naam

Soms wordt een bestaande woning ook v.o.n. te koop gezet. In zo’n geval neemt de verkoper de bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en notariskosten voor zijn rekening. De reden dat een verkoper dit doet is om de woning aantrekkelijker te maken voor de verkoop.

Kosten Koper vrij op naam

De tegenhanger van v.o.n. (vrij op naam) is k.k. (kosten koper). De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Echter wordt met k.k. ook vaak alle kosten bedoeld die te linken zijn aan het kopen van een huis. Dit betekent dat bijvoorbeeld ook de kosten voor bankgarantie, taxatiekosten en de makelaarskosten worden meegerekend.

Deel deze pagina op: