Een bouwkundige keuring: wat, waarom en wanneer?

U heeft online een huis gezien en na de bezichtiging weet u het zeker: dit wordt uw nieuwe huis! U bent zelfs al een beetje verliefd en kan niet stoppen met nadenken over de nieuwe inrichting. U koopt het huis, maar na enkele weken blijkt dat er meer onderhoud nodig is dan gedacht.

Zoals u weet maakt liefde blind, dit zien wij ook vaak als het gaat om de aanschaf van een nieuwe woning. De kopers hebben geen oog meer voor de minpunten maar zien alleen alle kansen die het huis biedt. Dat is helemaal niet gek, maar wel risicovol. U wilt natuurlijk geen kat in de zak kopen.

Naast dat u geen oog meer heeft voor de minpunten, is het vaak zo dat kopers niet weten waar ze allemaal op moeten letten, als het gaat om de bouwkundige staat van een huis.

Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, bent u zeker van de staat van het huis. Wat zo’n bouwkundige keuring exact inhoudt en of het ook voor u nuttig is, leest u in dit artikel.

 

Woning alerts ontvangen? Vul het formulier in.

Wat is een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke visuele inspectie van een woning door een specialist. De specialist (een bouwkundig inspecteur) heeft geen belang bij een lagere of hogere verkoopprijs van de woning, en zal zich dus enkel focussen op de bouwkundige staat van het huis.

Tijdens zo’n keuring onderzoekt de inspecteur de woning met het blote oog. Op basis van zijn waarnemingen stelt de inspecteur een uitgebreid bouwkundig rapport op.

In dit rapport vindt u per onderdeel van de woning de bevindingen van de inspecteur. Signaleert de inspecteur een probleem dan voegt hij ook vaak foto’s toe aan het rapport. Naast dat de inspecteur zijn waarnemingen deelt, maakt hij ook een inschatting van de kostprijs om de vastgestelde problemen te verhelpen.

U ontvangt dus een uitgebreid rapport waarin alle gebreken vermeld staan in combinatie met de kosten voor de herstelwerkzaamheden. Deze kosten kunt u in uw achterhoofd houden tijdens het uitbrengen van een bod.

Waarom moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

De bouwkundige staat van een woning inschatten is erg lastig. Toch is het van belang om op de hoogte te zijn van de staat van de woning, voordat u de woning aankoopt.

Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, weet u precies wat u koopt voor uw geld. Daarnaast verklein je hierdoor de kans dat je ná aanschaf van de woning nog tegen (financiële) verassingen aanloopt.

Een verslechterde bouwkundige staat hoeft niet direct een miskoop te betekenen. Het kan namelijk zomaar zijn dat u opzoek bent naar een klushuis. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, weet u welke extra kosten er verbonden zijn aan het opknappen van de woning.

Wanneer moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Hoe ouder het huis, des te groter de kans op een verslechterde onderhoudsstaat van een woning. Bent u van plan om een huis aan te kopen dat gebouwd is voor 1990? Dan kan een bouwkundige keuring dus een verstandige investering zijn.

Dat betekent overigens niet dat u geen bouwkundige keuring hoeft uit te voeren als uw huis ná 1990 gebouwd is. Het is namelijk een misvatting dat bouwkundige gebreken alleen voorkomen bij oude huizen. Ook bij nieuwere huizen kunnen er genoeg mankementen aanwezig zijn, denk aan scheuren in de muren, hout dat is gaan rotten of tegelwerk dat loszit. Een bouwkundige keuring is dus nooit overbodig.

Bouwkundige keuring voor de verkoop

Ook als u uw woning wil verkopen, kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Door zo’n keuring uit te voeren zijn de potentiële kopers op de hoogte van de onderhoudsstaat van uw woning. Ze hoeven in dit geval zelf geen keuring meer uit te laten voeren. Naast dat dit hun geld scheelt, kan dit ook een drempel wegnemen bij de potentiële koper. Ze zijn nu namelijk op de hoogte van wat ze krijgen voor hun geld.

Ook kunt u vast, op basis van de keuring, eventuele gebreken herstellen. Hiermee maakt u de woning een stuk aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Wilt u vrijblijvend advies, of heeft u vragen over dit onderwerp? Wij helpen u hier graag mee verder.  

Deel deze pagina op: