Huis bezichtigen: 14 tips om alles uit de bezichtiging te halen

Zodra u heeft besloten om te gaan verhuizen, begint de zoektocht naar een nieuwe woning. De bezichtiging is een belangrijk onderdeel tijdens deze zoektocht. U gaat een kijkje nemen of de woning die u online gezien heeft, daadwerkelijk aansluit bij uw wensen. Ook heeft u tijdens de bezichtiging de mogelijkheid om te kijken of er gebreken aanwezig zijn, waar u nog niet vanaf weet.

De bezichtiging is dé uitgelezen kans om alles te weten te komen over een woning. Daarom is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Maar hoe kunt u zich goed voorbereiden? En waar moet u tijdens de bezichtiging allemaal op letten? Lassoo heeft voor u alle tips op een rijtje gezet!

 

Woning alerts ontvangen? Vul het formulier in.

De bezichtiging voorbereiden

1. Maak een checklist

Eenmaal op locatie bent u vaak al snel het overzicht weer verloren. Welke onderdelen waren ook alweer allemaal belangrijk om te controleren? En waar moet u allemaal op letten?

Dit probleem verhelpt u door aanvankelijk een checklist op te stellen. In deze checklist kunt u praktische zaken opschrijven, die u later op locatie moet controleren. Denk hierbij aan zaken zoals:

  • Werken alle kranen naar behoren?
  • Zijn alle deuren aanwezig?
  • Is er ergens in de woning nog enkele beglazing aanwezig?
  • Wat is de staat van de keuken?
  • Is er schimmel in de badkamer?
  • Werken alle verwarming naar behoren?

2. Plan de bezichtiging overdag in

Mocht u een tijd kunnen kiezen voor de bezichtiging, plan uw bezichtiging dan overdag in. Bij daglicht krijgt u een completer beeld van de woning. Kleine onzuiverheden zoals scheurtjes in de muren, of schimmel in de badkamer vallen namelijk meer op bij daglicht.

Mocht u het huis graag willen zien in het donker is het verstandig een tweede bezichtiging in te plannen. Bedenk wel dat het licht van de aanwezige lampen erg veel kan doen met de sfeer in een huis. Dit kunt u na aanschaf van de woning nog compleet naar eigen wens aanpassen.

3. Onderzoeksplicht voorbereiden

Als koper van een huis heeft u een onderzoeksplicht. Deze plicht houdt in dat de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk te onderzoeken wat de staat van de woning is en of er bepaalde verplichtingen gekoppeld zijn aan het huis, bij u ligt. Dit kunt u dan maar beter zo goed mogelijk voorbereiden.

Hoe bereidt u dit voor? Begin allereerst met een vooronderzoek. Wat zijn de meest voorkomende problemen bij een huis uit dit bouwjaar? Schrijf deze gebreken op (of verwerk ze in uw checklist).

Daarnaast kunt u vast nadenken over de verschillende vragen die u op locatie kunt stellen, om zo goed mogelijk de huidige staat van de woning vast te stellen. Denk hierbij aan vragen zoals:

  • Wat is de onderhoudsstaat van het huis?
  • Zijn er aan dit huis, juridische verplichtingen gekoppeld?
  • Hoe ziet het bestemmingsplan van de gemeente eruit?
  • Zijn er andere beperkingen gekoppeld aan de woning?

Vergeet niet dat de verkoper een mededelingsplicht heeft. Hij is verplicht alle gebreken die de woning kent, te delen met de koper.

4. Ontdek de buurt

De buurt waar u komt te wonen is misschien wel net zo belangrijk als de woning zelf. Wandel voor de bezichtiging eens door de buurt, hierdoor krijgt u een goede indruk van de omgeving. Daarnaast kunt u eventuele vragen over de buurt opschrijven, zodat u ze later tijdens de bezichtiging kunt stellen.

Een aantal aspecten om rekening mee te houden tijdens het verkennen van de buurt zijn:

  • Wat voor mensen wonen er in de buurt?
  • Ervaart u overlast (bijvoorbeeld door nabijgelegen wegen of door hangjeugd)?
  • Is er in de buurt van de woning voldoende parkeergelegenheid?
  • Zijn er winkels in de buurt?
  • Ligt er een basisschool in de buurt? 

Tips voor tijdens de bezichtiging

Kijk (zelf) goed rond

Vaak verzorgt de verkoopmakelaar een rondleiding tijdens de bezichtiging. Alhoewel dit op het eerste oog handig lijkt, aangezien de makelaar het huis goed kent, moet u niet vergeten ook zelf een ronde door de woning te maken. Tijdens deze ronde kunt u namelijk op uw eigen tempo alle onderdelen van de woning bekijken.

Vraag dus aan de makelaar na de rondleiding of u zelf een rondje mag maken door de woning. Vergeet niet om tijdens het rondkijken uw checklist bij te houden. Hiermee voorkomt u dat u achteraf nog met een hoop vragen zit.  

5. Maak foto’s

Vraag aan de makelaar of het is toegestaan om foto’s te maken. Mocht het toegestaan zijn, is het belangrijk om (zoveel mogelijk) duidelijke foto’s te maken. Tijdens de bezichtiging krijgt u namelijk erg veel informatie en veel verschillende indrukken. Het is onmogelijk om alles deze informatie te onthouden.

Door het maken van foto’s bent u er zeker van dat u ná de bezichtiging, de woning nogmaals kunt bekijken op eigen tempo.

6. Maak aantekeningen

Wat geldt voor visuele indrukken, geldt uiteraard ook voor overige informatie. Het is onmogelijk om alle informatie te onthouden. Wees er dus zeker van om aantekeningen te maken tijdens de bezichtiging.

Wilt u nog een stapje verder gaan in uw aantekeningen? Zorg dan dat u een meetlint op zak heeft tijdens de bezichtiging. Mocht er ruimte voor zijn, kunt u vast enkele belangrijke maten opmeten. Zo kunt u tijdens de bezichtiging al bepalen of uw boekenkast past in dat leuke hoekje naast de openhaard.

7. Check of de vloeren recht zijn

Om er zeker van te zijn dat de woning in goede staat is, kunt u ook checken of de vloeren recht zijn. Een gemakkelijk hulpmiddel dat u hiervoor kunt gebruiken is een knikker. Plaats de knikker op de vloer die u wilt controleren. Rolt de knikker? Dan zijn de vloeren niet recht. Blijft de knikker liggen? Dan is de kans groot dat de vloeren recht zijn. Gebruik dit trucje enkel als hulpmiddel. Wilt u er zeker van zijn? Schakel dan een specialist in.

8. Negeer de inrichting en alle bijbehorende meubels

De huidige inrichting heeft vaak (onbewust) invloed op het gevoel dat u krijgt bij de woning. Komt de inrichting totaal niet overeen met uw stijl? Dan kan het zomaar zijn dat u de woning hierdoor minder mooi vindt.

Probeer de inrichting in combinatie met alle meubels te vergeten tijdens de bezichtiging. Kijk in plaats hiervan naar de ruimtes in het huis, en fantaseer over de mogelijkheden in uw eigen stijl.

Bedenk ook of de huidige ruimtes voldoen aan uw wensen, of dat er eventueel aangebouwd moet worden. Mocht dit het geval zijn, hou hier dan rekening mee tijdens het uitbrengen van een bod.

9. Controleer of het schilderwerk en de kozijnen in goede staat zijn

Hoe is de staat van onderhoud? Is het schilderwerk nog in orde? Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Controleer alle onderdelen in het huis waar extra kosten aan verbonden kunnen zijn door achterstallig onderhoud. Dit geldt ook voor de kozijnen en het schilderwerk.

Wilt u nog meer zekerheid? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren. Tijdens zo’n keuring, kijkt een onafhankelijke specialist naar de huidige staat van de woning. Hierbij wordt voornamelijk op de visuele staat gelet.

10. Wees niet bang om vragen te stellen

De verkopende partij heeft een mededelingsplicht. Zij zijn dus verplicht u in te lichten over alle gebreken van de woning. Maak hier ook gebruik van en stel tijdens de bezichtiging zoveel mogelijk vragen.

Naast alle gebreken, kan de verkopende partij u ook het beste antwoord geven op overige vragen omtrent de woning. Voorbeelden van dergelijke vragen die u tijdens de bezichtiging kunt stellen zijn:

  • Hoelang staat het huis al te koop?
  • Wat is de reden dat de woning in de verkoop staat?
  • Woont de verkoper al lang in de woning?
  • Wat is de oorzaak van gebreken (mits deze aanwezig zijn)?
  • Wat zijn de maandlasten voor o.a. gas en licht?

11. Maak kennis met de buren

Een goede relatie met uw buren zorgt voor meer woonplezier. Wees dus niet verlegen en bel eens aan bij de buren. Een praatje met de buren kan veel extra informatie opleveren. Daarnaast is het de ideale kans om te kijken wie uw toekomstige buren kunnen worden.

12. Wees respectvol

De woning die u gaat bezichtigen is nog in het bezit van iemand anders. Hou hier dus ook rekening mee tijdens uw bezichtiging. Regelmatig komt het voor dat eventuele kopers het huis dusdanig willen inspecteren, dat ze schade toebrengen door in het hout te prikken met een sleutel of schroevendraaier. Probeer dit te voorkomen. Wilt u de staat van het huis grondig onderzoeken? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Tips voor na de bezichtiging

13. Laat alles goed bezinken

Zodra de bezichtiging is afgerond, bent u niet verplicht direct een bod uit te brengen. Laat alle informatie nog eens goed bezinken. Lees door de aantekeningen heen die u heeft gemaakt, bekijk alle foto’s nog eens, en vergelijk de woning eens met uw droomwoning. Deel eventueel de foto’s eens met vrienden over familie. Wat is hun mening?

Probeer te voorkomen dat u een overhaaste beslissing maakt. Een woning is namelijk niet bepaald een kleine aankoop.

14. Check de gemeenteplannen

Mocht u tijdens de bezichtiging hier nog niet naar gevraagd hebben, kunt u altijd zelf de gemeenteplannen controleren. Deze plannen kunnen namelijk van grote invloed zijn op de waarde van de woning. Check of er nieuwe voorzieningen in de buurt komen zoals supermarkten, scholen, sportgelegenheden, etc. Kijk daarnaast ook of er plannen zijn die de huiswaarde kunnen laten dalen, zoals de aanleg van een snelweg in de buurt.

Klaar voor de bezichtiging?

Na het toepassen van al deze verschillende tips, heeft u het maximale uit uw bezichtiging kunnen halen. Heeft u alles goed laten bezinken en bent u overtuigd van de woning? Breng dan een bod uit!

Wilt u een huis gaan kopen? Dan kan het zomaar zijn dat u eerst uw eigen huis nog moet verkopen. Lassoo kan u hierbij helpen. Benieuwd naar de huidige waarde van uw woning? Doe dan een gratis waardebepaling.

Deel deze pagina op: