Overwaarde hypotheek

De overwaarde is het verschil tussen de hoogte van uw hypotheek en de vrije verkoopwaarde van het huis minus de verkoopkosten. Overwaarde kan worden gecreëerd doordat uw huis is gestegen in waarde of doordat u al een gedeelte van de hypotheekschuld heeft afgelost. De fiscale naam voor overwaarde is eigenwoningreserve. 

Overwaarde hypotheek, hoe werkt dat?

Indien u een eigen huis heeft kan het zijn dat u overwaarde heeft gecreëerd. Overwaarde kan gecreëerd worden doordat uw huis meer waard geworden is of doordat u al een gedeelte van de hypotheekschuld heeft afgelost. Indien u het huis gedeeltelijk of in zijn totaliteit hebt gefinancierd met eigen geld heeft u al bij de aankoop van het huis overwaarde.

Bijleenregeling

Sinds 1 januari 2004 moet de uiteindelijke overwaarde van een verkochte woning worden gebruikt om de eigenwoningschuld van het de nieuw gekochte woning te verlagen. Indien dit niet gebeurd is de rente op de nieuwe lening niet meer aftrekbaar. Daar staat dan wel tegenover dat u de overwaarde direct kunt opnemen.

Rekenvoorbeeld:

Stel uw verkoopt uw huis voor € 250.000 euro en uw resterende eigenwoningschuld (hypotheek) bedraagt nog € 200.000. In dit geval hebt u een eigenwoningreserve (overwaarde) van € 250.000 - € 200.000 = € 50.000. Indien u een nieuw huis koopt ter waarde van € 350.000 euro moet u eerst de eigenwoningreserve van de aankoopprijs aftrekken. Het bedrag dat in dit geval overblijft € 350.000 - € 50.000 = € 300.000 is de nieuwe woning schuld. Deze nieuwe woning schuld mag volledig gefinancierd worden met een nieuwe hypotheek waarvan de rente aftrekbaar is.

Overwaarde en samenwonen

Wanneer u besluit om uw huis te verkopen met overwaarde en vervolgens bij uw partner intrekt heeft dit geen gevolgen voor de renteaftrek van uw partner. Gaat u met uw partner samenwonen in een nieuwe woning en verkoopt u beide uw woning met overwaarde moet u wel rekening houden met elkaars eigenwoningreserve. U bent verplicht om beide de overwaarde in te brengen. Het hangt van de koopprijs af of het hele bedrag in moet brengen.

Uw huis verbouwen met overwaarde

Indien u uw huis wilt verbouwen is het mogelijk om dit te financieren met de overwaarde. U kunt de hypotheek verhogen binnen de grens van de overwaarde. De geldverstrekker zal wel eerst toetsen of u deze hypotheek kunt betalen. Met het vrijgekomen geld kunt u aanpassingen doen aan uw huis zonder dat u hiervoor spaargeld hoeft te gebruiken. Uiteraard wordt er gecontroleerd of u het geld daadwerkelijk gebruikt voor de verbouwing van uw huis.

Overwaarde opnemen

Wanneer u  overwaarde hebt en niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt of wanneer u niet de gehele overwaarde kunt gebruiken omdat uw nieuwe woning goedkoper is kunt u de overwaarde opnemen. Het geld kunt u bijvoorbeeld gebruiken om te sparen, te investeren of om uw pensioen aan te vullen. Met andere woorden, u bepaalt zelf waar u uw overwaarde aan besteed. Houdt er rekening mee dat u, afhankelijk van de hoogte van het bedrag, jaarlijks belasting dient te betalen.

Deel deze pagina op: