Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een bijzondere hypotheekvorm die u helpt om de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en het verkopen van uw huidige woning te overbruggen. In de berekening voor de maximale hypotheek wordt de overbruggingshypotheek niet meegenomen, hierdoor kunt u meer lenen.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Wanneer u een nieuwe woning gekocht heeft maar uw huidige woning nog niet verkocht heeft kan een overbruggingshypotheek op financieel gebied uitkomst geven. In deze periode kunt u de hypotheek op uw huidige woning nog niet aflossen. Voor uw nieuwe woning moet u een nieuwe hypotheek afsluiten waardoor u meer moet lenen, tegen een hogere maandlast. Bij een overbruggingshypotheek heeft u de mogelijkheid om de overwaarde van de huidige woning op te nemen om zo (deels) de nieuwe woning te financieren. Dit heeft als voordeel dat uw maandlasten in deze periode minder hard stijgen. Wanneer u uw oude woning verkocht heeft lost u het overbruggingskrediet meteen af. Vanaf dit moment gaat de hypotheek over in een nieuwe (reguliere) hypotheek.

Kenmerken overbruggingshypotheek

  • De overbruggingshypotheek wordt altijd afgesloten in combinatie met een reguliere hypotheek.
  • De maximale looptijd is 2 jaar en u kunt op elk moment kosteloos aflossen.
  • Een overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek vorm waardoor u alleen hypotheekrente hoeft te betalen. 
  • De hypotheekrente is hoger dan bij een reguliere hypotheek. Dit komt doordat de bank meer risico loopt, het kan zijn dat door omstandigheden de overbruggingshypotheek niet kan worden terugbetaald.
  • De hypotheekrente wordt bepaald middels een opslag bovenop de reguliere hypotheekrente. Wanneer de oude hypotheek is afgelost vervalt de renteopslag en betaald u de reguliere hypotheekrente.

Wanneer een overbruggingshypotheek afsluiten?

Een overbruggingshypotheek kan iets voor u zijn als u een nieuwe woning wilt kopen maar uw huidige woning nog niet verkocht is maar je wel de overwaarde van uw huidige woning wilt gebruiken voor de financiering van uw nieuwe hypotheek. Het grote voordeel van een overbruggingshypotheek is dat u niet voor twee volledige hypotheken hoeft te betalen omdat de overwaarde van de huidige woning gebruikt kan worden voor de nieuwe hypotheek. De bank schiet in feite de overwaarde voor zodat u dit bedrag niet hoeft te financieren. 

Lassoo helpt u om erachter te komen of een overbruggingshypotheek het meest geschikt is voor uw situatie. Lassoo werkt samen met enkele partners die u hypotheekadvies kunnen geven. Onze partners zijn erkende, onafhankelijke hypotheekadviseurs met veel ervaring.

Deel deze pagina op: