Bouwdepot hoe werkt het?

Wilt u, naast het kopen van uw huis, uw huis ook direct verbouwen? Vraag een speciale bouwrekening aan bij de bank, een bouwdepot. 

Wat is een bouwdepot?

Mensen die een huis kopen willen het huis vaak ook meteen verbouwen om alles helemaal naar wens te maken. Vaak is er echter na de aanschaf van het huis geen geld meer over voor de verbouwing. Om toch uw huis te kunnen verbouwen is het mogelijk om bij de bank een speciale bouwrekening aan te vragen, ook wel het bouwdepot genoemd. Met een bouwdepot leent u fiscaal voordelig en wordt het wel mogelijk om een verbouwing te realiseren.

Hoe werkt een bouwdepot?

Het bouwdepot is een extra rekening die wordt geopend en waar alle facturen die te maken hebben met het verbouwen van het huis mee betaald mogen worden. U stuurt de facturen op naar de bank en vervolgens betaald de bank deze facturen direct aan bijvoorbeeld de aannemer. Schiet u zelf kosten voor dan kan dat bedrag uit het depot naar uw rekening worden overgemaakt. Het bouwdepot sluit u af voor een termijn van maximaal twee jaar.

De regels omtrent de kosten die gemaakt mogen worden met het bouwdepot zijn streng. De kosten moeten allemaal gemaakt zijn voor het realiseren van ‘vaste’ zaken. U moet hierbij denken aan leidingen, muren en vloeren. Wat u dus niet mag financieren met het bouwdepot zijn zaken al wanddecoratie, gordijnen en andere spullen voor de inrichting van uw huis. De ene bank gaat hier soepeler mee om dan de andere. Het is dus verstandig om dit van tevoren even goed na te vragen.

Een bouwdepot is altijd een verhoging van je bestaande hypotheek. Of een onderdeel van een nieuwe hypotheek. Op het bouwdepot geldt ook de hypotheekrenteaftrek zoals deze in box 1 is vastgesteld. U ontvangt daarnaast ook rente over het bedrag in het bouwdepot wat u nog niet heeft uitgegeven.

Voorwaarden voor een bouwdepot

De bank wil zien dat de verbouwing zal leiden tot een stijging van de waarde van de woning. De bank vraagt daarom altijd om een taxatierapport waarin de waarde wordt berekend na de uitvoering van de verbouwing. Zelf doet u er ook slim aan om een goede begroting te maken van de bouwkosten. U kunt namelijk niet meer lenen dan in het bouwdepot zit.

Houd in het achterhoofd

In veel gevallen kun je tot 2 jaar na het afsluiten van je hypotheek gebruik maken van je bouwdepot.

Heb je na deze periode geld over? Hiermee kun je een gedeelte van de hypotheek aflossen!

Er wordt per geldverstrekker gewerkt met een ander minimaal bedrag voor het depot. Bij de meeste geldverstrekkers loopt dit uiteen van €2.500,- tot €15.000,-

Als de verbouwing is afgerond of het depot is leeg, wordt het depot opgeheven.

Deel deze pagina op: