Waardecheck woning, zo bepaalt u de woningwaarde

Waarom is een waardecheck van uw woning belangrijk?


Maken van een verkoopbeslissing

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Dan wilt u een nauwkeurige schatting van de huidige woningwaarde. Een waardecheck zorgt dat u een realistische verkoopprijs kunt bepalen. Dit versterkt tegelijkertijd uw onderhandelingspositie.

Financiële beslissingen

Een woning waardebepaling helpt bij het maken van financiële beslissingen. Dit kan interessant zijn bij het aanvragen van een lening, bij het herfinancieren van uw hypotheek of voor het uitvoeren van verbeteringen aan uw woning.

Belastingen en verzekeringen

Wist u dat een waardecheck van uw woning van invloed kan zijn op uw onroerendgoedbelasting en verzekeringspremies? Een accurate schatting zorgt dat u nooit te veel betaalt.

5 manieren voor waardecheck woning


We kennen verschillende methoden om de waarde van een woning in te schatten. Dit zijn de 5 meest voorkomende benaderingen.

1. Waardebepaling via een online rekentool
De meest bekende methode is om via de online rekentool een waardecheck uit te voeren. Het enige wat u moet doen is een aantal gegevens invullen. Denk aan wanneer u de woning kocht, voor welke prijs en tot welke datum u de waarde wilt weten.

2. Schakel de hulp van een makelaar in
Een online tool is handig, maar geeft vaak een meer algemene indicatie van wat uw woning op dit moment waard is. Daarom kiezen veel mensen voor de methode om een (aankoop)makelaar in de hand te nemen. Kies voor een makelaar in de regio. Met de jarenlange kennis over wat er speelt op de markt kan men een concrete waardecheck van uw woning geven. Vraag ook naar een advies over het beste openingsbod. Vaak is een waardebepaling gratis.

3. Ga zelf op onderzoek uit
Websites die huizen aanbieden schieten als paddenstoelen uit de grond. Het voordeel is dat u uw eigen woning kunt vergelijken met andere woningen op de markt. Wilt u een zo realistisch mogelijk beeld van de waarde? Kijk dan naar vergelijkbare woningtype, woonoppervlakte en de locatie van de woning. Deze methode is niet waterdicht als waardecheck van uw woning. Het geeft een goede indicatie waarvoor vergelijkbare woningen worden verkocht.

4. WOZ-waardebepaling
Bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? Zoek dan op wat de WOZ-waarde van uw woning is. De gemeente stelt deze waarde vast op basis van de ligging en oppervlaktegevens van de woning en de recente verkoopwaarde van woningen bij u in de buurt. Staar u niet blind op de WOZ-waarde. Deze kan behoorlijk afwijken van de daadwerkelijke marktwaarde. Hoe dat komt? De WOZ-waarde loopt een jaar achter en de huidige staat van de woning is hier niet in meegenomen. Gebruik deze methode daarom als een inschatting.

5. Laat uw woning taxeren
Het is niet voor iedere situatie verplicht om een taxatie uit te laten voeren. Een taxatierapport heeft u alleen nodig wanneer u een hypotheek wilt aanvragen. In het rapport neemt de taxateur een waardecheck van de woning mee. Ga voor uzelf na of het voor uw situatie nodig is om uw woning te laten taxeren of dat een waardebepaling voldoende is.

 

Tips waardecheck woning bepalen


Gebruik betrouwbare bronnen

Maak gebruik van online platforms, vastgoedmakelaars en lokale vastgoedprofessionals om informatie te verzamelen over vergelijkbare woningen en de huidige markttrends.

Houd rekening met verbeteringen

Heeft u recentelijk renovaties uitgevoerd of upgrades toegevoegd aan uw huis? Zorg dat u deze wijzigingen meeneemt in de schatting van de waarde.

Locatie speelt een grote rol

Onderschat het belang van de locatie op de uiteindelijke waarde niet. De locatie van uw woning is vaak een van de belangrijkste factoren die de waarde beïnvloedt. Woningen in populaire en goed bereikbare gebieden hebben vaak een hogere waarde.

Houd emoties buiten spel

Het kan verleidelijk zijn om sentimentele waarde toe te kennen aan uw huis. Dit heeft geen invloed op de feitelijke marktwaarde.

 

Periodieke waardecheck woning


Een regelmatige waardecheck van uw woning is belangrijk om goed geïnformeerde financiële beslissingen te nemen en een realistisch beeld te krijgen van uw vermogen. Dus heeft u plannen om uw woning te verkopen of bent u om een andere reden benieuwd naar de waarde van uw woning? Neem contact op met Lassoo Makelaars en wij helpen u graag bij een vrijblijvende waardecheck van uw woning.

Andere blogs

Deel deze pagina op: