Aanschaf eerste woning: verzekeringen om financiële risico’s te dekken

Huizenprijzen zijn gestegen, maar de hypotheekrente is daarentegen juist flink gedaald. Voor veel starters een reden om, ondanks de hoge huizenprijzen, alsnog een woning te kopen. Zeker nu er de verwachting is dat de rente binnenkort weer gaat stijgen door de coronacrisis. Maar zoals het spreekwoord luidt: haastige spoed is zelden goed. Dus ook al is de aanschaf van een woning een goede investering, een te hoge investering kan ook leiden tot onnodige financiële risico’s. 

Vóór 2018 was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer er een hypotheek werd verleend. Vandaag de dag geldt deze verplichting niet meer. Voor oudere kopers op de woningmarkt een kans, voor jonge kopers een risico. Want zijn zij wel goed genoeg op de hoogte van de financiële risico’s bij de aanschaf van een huis? 

Welke verzekering dekt welk risico? 

Jonge kopers op een woningmarkt denken vaak nog niet na over schade aan een woning door brand, arbeidsongeschiktheid of een plotseling overlijden. Het is goed om te weten dat zij zich tegen al deze risico’s kunnen verzekeren. Hieronder een overzicht van verzekeringen die belangrijk kunnen zijn bij de aanschaf van een woning: 

  • Inboedelverzekering - dekt schade aan spullen in een woning veroorzaakt door overstroming, brand, inbraak, diefstal of storm. Onder de inboedel vallen alle spullen in huis die niet aan de woning vastzitten. Bijvoorbeeld meubels, kleding, sieraden en keukenapparatuur. Met de uitkering kan men nieuwe, vervangende spullen aanschaffen. De inboedelverzekering is geen verplichte verzekering.
  • Opstalverzekering - dekt schade aan de woning. Hiermee wordt bedoeld: alles wat vastzit aan het huis bijvoorbeeld ramen, deuren, inbouwkeuken en badkamer. Denk aan schade aan het dak of vorstschade aan waterleidingen. Deze schade kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak. De opstalverzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar wordt door hypotheekverstrekkers vaak wel verplicht gesteld.
  • Woonlastenverzekering - keert uit bij inkomstenverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Hiermee kan voor een bepaalde tijd de maandelijkse hypotheeklasten (of een deel daarvan) worden betaald. De verzekering heeft twee soorten dekkingen: de arbeidsongeschiktheidsdekking en de dekking bij werkloosheid. De arbeidsongeschiktheidsdekking verzekert het bedrag dat per maand nodig is voor het betalen van de hypotheek in geval van arbeidsongeschiktheid. De dekking bij werkloosheid kan aanvullend worden meeverzekerd, maar dat raadt de Consumentenbond niet aan. 
  • Overlijdensrisicoverzekering – keert een bedrag uit aan de partner of nabestaanden wanneer de verzekerde komt te overlijden. Vóór 2018 was deze verzekering verplicht bij de aanvraag van een hypotheek. Een overlijdensrisicoverzekering is vooral het overwegen waard wanneer er samen een huis wordt gekocht of wanneer er kinderen zijn. Wanneer een van de gezinshoofden onverwachts overlijdt, blijven de nabestaanden niet met financiële problemen achter. Het is goed om te weten dat een overlijdensrisicoverzekering anders is dan een uitvaartverzekering. 

Verschil tussen uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering 

Een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering worden vaak door elkaar gehaald, omdat ze allebei uitkeren bij overlijden. Toch zijn de verzekeringen wel degelijk verschillend. 

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden als een van de kostwinnaars komt te overlijden. De verzekering heeft een overeengekomen looptijd. Bij huizenkopers vaak even lang als de looptijd van de hypotheek. Bij overlijden binnen deze looptijd wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. Nabestaanden kunnen hiermee bijvoorbeeld de hypotheek aflossen. Bij overlijden buiten de looptijd van de verzekering wordt er niet uitgekeerd.

De looptijd is één van de grootste verschillen met een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering heeft namelijk een levenslange looptijd, waardoor er altijd een uitkering plaatsvindt. Op welke manier er wordt uitgekeerd, in geld of in diensten en producten, is afhankelijk van de soort uitvaartverzekering die is afgesloten. 

Overige verzekeringen

Er zijn nog een aantal andere verzekeringen die soms worden afgesloten bij de aanschaf van een woning. Bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Daarnaast is het goed om te kijken naar de bestaande verzekeringen. Wanneer je bijvoorbeeld samen gaat wonen, kan het zijn dat er dubbele verzekeringen zijn of kan het voordeliger zijn om de eerder afgesloten verzekering aan te passen.

Deel deze pagina op: