Appartement huren: tips voor starters

Onze experts geven op basis van een stappenplan een aantal praktische tips. Deze helpen u om een appartement te vinden die voldoet aan uw eisen en past binnen het budget. Een plek waar u voor een lange tijd met plezier woont.

Stap 1: Bepaal uw budget
Stap 2: Kies de juiste locatie
Stap 3: Bedenk belangrijke criteria voor uw appartement
Stap 4: Plan bezichtigingen
Stap 5: Stel vragen aan de verhuurder
Stap 6: Neem de huurovereenkomst goed door
Stap 7: Maak een weloverwogen keuze

Stap 1: Bepaal uw budget


Het bepalen van het budget is de belangrijkste stap. Stel deze vast nog voor u start met het zoeken naar een huurappartement. Kijk naar uw financiële situatie. Wat zijn uw maandelijkse inkomsten en uitgaven? Het advies is om niet meer dan 35% van uw netto-inkomen uit te geven aan huur. Zo zorgt u dat u een realistisch budget overhoudt. Daarnaast voorkomt het dat u bij een financiële tegenvaller de huur niet meer kunt betalen.

Naast de huur moet u rekening houden met de zogenaamde nutsvoorzieningen. Dit zijn kosten voor gas, water en elektriciteit. Bij de huur van een appartement betaalt u vaak naast de huur voor onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten. Deze kosten vallen onder servicekosten.

Kunt u geen betaalbaar huurappartement vinden die voldoet aan uw eisen? Maak dan de overweging om te huren met een vriend of vriendin. Een goede manier om de kosten binnen budget te houden én het is ook nog eens gezellig.


Stap 2: Kies de juiste locatie


Na het bepalen van het budget moet u nadenken over de regio waarbinnen u zoekt naar een appartement. Bepaal hoe belangrijk de locatie voor u is. De straat of wijk heeft namelijk invloed op het beschikbare aanbod en hoe hoog de huur zal zijn.

 • Neem bij het bepalen van de locatie factoren mee zoals:
 • De afstand naar het werk of school.
 • In de buurt van het openbaar vervoer.
 • Welke voorzieningen liggen in de buurt (supermarkten, parken en andere faciliteiten).
 • Drukke of rustige buurt.
 • Ligt het appartement in een veilige wijk of meer afgelegen.

Maak een lijst van de locaties die voldoen aan uw criteria. Dit maakt uw zoektocht makkelijker.


Stap 3: Bedenk belangrijke criteria voor uw appartement


Waar moet uw ideale appartement aan voldoen? Maak hier een lijstje van. Dit omvat zaken zoals het aantal kamers dat u nodig heeft, de grootte van het appartement en de indeling. Maar ook de aanwezigheid van voorzieningen zoals een balkon, parkeerplaats of lift vallen hieronder.

Het wensenlijstje deelt u daarna in op basis van het belang van bepaalde voorzieningen. Misschien vindt u het fijn om een extra slaapkamer te hebben, maar is dit geen reden om een top appartement aan u voorbij te laten gaan.


Stap 4: Plan bezichtigingen


U heeft belangrijke criteria voor uw appartement vastgesteld, nu is het tijd om de zoektocht te starten en bezichtigingen in te plannen. Huur nooit een appartement zonder deze eerst te bezichtigen. Een bezichtiging is het moment om het appartement te bekijken en te beoordelen of deze aan alle verwachtingen voldoet. Neem uw checklist mee en let op eventuele gebreken of problemen. Geef dit aan en stel ook alle vragen die u nog heeft aan de verhuurder.

Nu u toch het appartement bekijkt, kunt u tegelijkertijd de omgeving verkennen. Ziet u zichzelf hier wonen? Zijn alle voorzieningen ook echt dicht in de buurt en voelt deze veilig aan? Dit helpt bij het maken van de uiteindelijke keuze.


Stap 5: Stel vragen aan de verhuurder


Aan de hand van uw budget en criteria kunt u een lijst met vragen opstellen. Vragen die van invloed zijn op het maken van een beslissing. Neem contact op met de verhuurder of vastgoedbeheerder om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Vragen die u kunt stellen aan de verhuurder:

 • Wat het totale kostenplaatje is (huurprijs, borg, nutsvoorzieningen, parkeergarage, enz.)
 • Mag u zelf aanpassingen doen in het appartement (schilderen, boren in de muur, meubels verplaatsen, enz.)
 • Welke reparaties u zelf moet betalen en welke reparaties de verhuurder betaalt
 • Eventuele problemen met het appartement
 • Wat is de sfeer in het appartementencomplex
 • Zijn huisdieren in het appartementencomplex toegestaan
 • Mag u binnen roken
 • Zijn er voldoende winkels in de omgeving
 • Welke gemeenschappelijke voorzieningen zijn er
 • Is het een veilige buurt

 

Stap 6: Neem de huurovereenkomst goed door


Zorg dat u voor het huren van een appartement de huurovereenkomst grondig doorneemt. Zo voorkomt u dat u op een later moment voor verrassingen komt te staan. Let in het bijzonder op details zoals de huurtermijn, borgsom, eventuele huurverhogingen in de toekomst en de opzegtermijn. Het is belangrijk dat u begrijpt waarvoor u tekent. Roept de overeenkomst vragen op? Zorg dat u deze aan de verhuurder stelt voor u de huurovereenkomst ondertekent.


Stap 7: Maak een weloverwogen keuze


Uiteindelijk kan niemand anders dan u de keuze maken. Met bovenstaande stappen en tips weet u zeker dat de keuze weloverwogen is. Zeker bij de huur van een eerste appartement is het belangrijk om geen overhaaste beslissingen te maken. Neem de tijd en overweeg de voor- en nadelen.


Het huren van een eerste appartement als starter is een mijlpaal om bij stil te staan. Door u goed te laten informeren en met een duidelijk stappenplan maakt u het proces een stuk makkelijker. Vraag ook mensen binnen uw omgeving om hulp. Liever advies van een expert? Lassoo Makelaars en Taxateurs zijn de grootste in Zuid-Limburg. We helpen u op weg bij het vinden van uw huurwoning. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Andere blogs

Deel deze pagina op: