Bent u van plan om een huis te kopen? Dan doet u dat in de meeste gevallen met het oog op de lange termijn. U wilt er zeker van zijn dat het huis toekomstbestendig is en dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan na een aantal jaar. Er zijn een verschillende dingen waar u tijdens een bezichtiging op kunt letten of naar kunt vragen.
Hoewel elektrische bedrading over het algemeen lang meegaat, moet het op den duur wel vervangen worden. Vraag daarom bij de bezichtiging van een woning ouder dan 30 jaar altijd naar de elektra. Is deze recentelijk nog vervangen? Wellicht dat de elektra nog gerust een aantal jaren mee kan gaan, maar dat u deze wel binnen 10 jaar dient te vervangen. Is de woning ouder dan 40 jaar, dan kan het zijn dat er nog aluminium bedrading is gebruikt. Dat zijn dingen die u graag wil weten alvorens u een nieuwe woning koopt.
Vraag altijd naar de leeftijd van de CV-installatie. Vaak staat dit al aangegeven op Funda of op de website van de makelaar. Een goede makelaar zal dit zelf ook ter sprake brengen tijdens de bezichtiging. Een gemiddelde ketel gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een nieuwe ketel is niet goedkoop, daarom is het belangrijk te vragen naar de leeftijd van de ketel.
Bent u niet van plan om een nieuwe keuken in de woning te laten plaatsen, vraag dan altijd hoe oud de keuken en alle bijbehorende apparatuur is en of alles nog goed werkt. Is de apparatuur nog lang goed maar is de keuken niet helemaal uw smaak? Denk dan bijvoorbeeld ook eens aan het plaatsen van nieuwe frontjes op de keukenkasten.
Hoe is het huis geïsoleerd en zijn er nog extra mogelijkheden voor isolatie van de woning. Tegenwoordig zijn er allerlei subsidies voor het isoleren van de woning. Voorbeelden van isolatiemogelijkheden zijn:
Is de woning voorzien van houten kozijnen? Vraag dan wanneer deze voor het laatst geschilderd zijn.
De energieprijzen zijn op dit moment erg hoog. Het is wijs om ook te vragen naar opties voor verduurzaming van de woning, dit kan tegenwoordig zelfs helemaal gasloos. Dit begint met de isolatie van de woning, wat er voor zorgt dat er minder warmte nodig is om de woning te verwarmen. Bekijk daarna in het warmteplan van jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn. Sinds 2021 heeft elke gemeente een transitie visie warmte, waarin voorstellen staan voor gasloos wonen. Zeker iets om mee te nemen voor tijdens de bezichtiging dus!
Zijn er sinds de bouw van de woning nog andere verbouwingen geweest? Vraag tegen het einde van de bezichtiging of er nog andere verbouwingen zijn geweest. Is dit zo? Vraag dan ook of bekend is welke aannemer of welk klusbedrijf de verbouwing heeft uitgevoerd. Dan kun je hier altijd nog op terugvallen mocht dat nodig zijn.
Download nu onze whitepaper en maak de juiste keuze.
Whitepaper verbouwen of verhuizen