Is de taxatiewaarde van een huis ook de verkoopwaarde?

Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en verkoopwaarde?


Het is logisch dat u de termen verkoopwaarde en taxatiewaarde huis door elkaar heen hoort. In theorie is er namelijk geen verschil. Een taxateur komt bij u thuis langs om de waarde van het huis vast te stellen. Dit is een belangrijk bedrag. De hoogte bepaalt het uiteindelijke bedrag wat u kunt lenen bij de hypotheekverstrekker.

Tegenwoordig is het mogelijk om 100% van de verkoopprijs óf de taxatiewaarde te lenen. Houd er rekening mee dat de taxatiewaarde niet altijd het bedrag is wat de verkoper accepteert. Door de krapte in de woningmarkt hebben huiseigenaren vaak de luxe om uit meerdere bieders te kiezen. Het bedrag wat u uiteindelijk betaalt, is de verkoopwaarde. Bij overbieden betaalt u meer dan dat de woning waard is. Een hypotheekverstrekker is niet altijd bereid om u dit bedrag te lenen. Laat u adviseren door een ervaren taxateur of makelaar.

Welke waardes en bepalingen zijn er?


Naast de verkoopwaarde en taxatiewaarde van een huis kennen we meerdere soorten waardes en bepalingen. De termen overlappen elkaar en worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Daarom zetten we de belangrijkste voor u onder elkaar:

Marktwaarde: De marktwaarde van uw huis is de waarde die een woning oplevert onder normale omstandigheden in het economisch verkeer.
Verkoopwaarde: De verkoopwaarde van een huis is het bedrag wat u voor een huis betaalt.
Taxatiewaarde: Taxatiewaarde huis is de ingeschatte waarde van uw huis voor de hypotheekaanvraag.
Waardebepaling: Een waardebepaling is een berekening door een makelaar. Het doel van een waardebepaling is om zo dicht mogelijk bij de marktwaarde te komen.

Maximale lening voor een hypotheek


Door de jaren heen zien we flink wat veranderingen voor wat u mag lenen. Vroeger kon u bijvoorbeeld meer lenen dan de verkoopwaarde van uw woning. Dat was enorm interessant voor kopers. Deze constructie bood de mogelijkheid om meer te lenen tegen een aantrekkelijke rente.

De krapte in de woningmarkt opende voor veel mensen de ogen dat extra lenen niet zonder risico’s was. Wanneer u een woning koopt mag u maximaal 100% van de taxatiewaarde van het huis lenen. Wilt u investeren in duurzaamheidsmaatregelen? Dan is het mogelijk om 6% bovenop de taxatiewaarde te lenen.

Het is belangrijk om dit in uw achterhoofd te houden bij het plaatsen van een bod. U kunt bij het overbieden van de taxatiewaarde niet het volledige bedrag lenen.


Mag een huis duurder zijn dan de taxatiewaarde?


In het taxatierapport staat de geschatte taxatiewaarde van het huis. De hypotheekverstrekker wil het taxatierapport altijd eerst inzien om te bepalen of en hoeveel geld u maximaal kunt lenen. Hiervoor kijken ze naar zowel de woningwaarde als de aankoopsom. Om uw uiteindelijke hypotheek te bepalen rekent de hypotheekverstrekker met de laagste van de twee bedragen.

Blijkt dat het huis duurder is dan de taxatiewaarde? Dan gaat de bank uit van de lagere taxatiewaarde om uw hypotheek te berekenen. Het overige geld kunt u niet lenen, maar legt u in met eigen geld.


Taxatiewaarde huis laten bepalen


Bent u benieuwd naar de verkoopwaarde of taxatiewaarde van uw huis? Wanneer u wilt achterhalen wat uw woning waard is, voeren we vaak een vrijblijvende waardebepaling uit. Dit is vaak voldoende om de verkoopwaarde te bepalen.

Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of om de herbouwwaarde te bepalen, bent u bij Lassoo Makelaars aan het juiste adres voor het uitvoeren van een taxatie. Ook bij de aankoop van een huis adviseren we om het huis te laten taxeren. Zo weet u meteen of de vraagprijs van het huis reëel is. Een taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige (een gecertificeerd makelaar / taxateur).

Andere blogs

Deel deze pagina op: