Overdrachtsbelasting voor starters naar 0%

Definitief: Toch overdrachtsbelasting voor jongeren bij een duur huis

Het kabinet-Rutte heeft onder druk van de PvdA en GroenLinks een wijziging voorgesteld met betrekking tot de overdrachtsbelasting voor jongeren. Op prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de overdrachtsbelasting voor jongeren onder de 35 jaar vanaf 1 januari 2021 afgeschaft werd. 

Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken, wil de afschaffing van de overdrachtsbelasting beperken tot woningen met een waarde van maximaal €400.000. Op 15 december 2020 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de plannen van Minister Ollongren. Om jongeren tegemoet te komen gaat de maatregel pas vanaf 1 april 2021 in. Tussen 1 januari en 31 maart hoeven jongeren, ongeacht de koopsom, geen overdrachtsbelasting te betalen.Vanaf 1 april betalen jongeren toch 2% overdrachtsbelasting als de woningwaarde meer dan vier ton bedraagt. 

Origineel bericht:

Bij het kopen van een huis betaalt u overdrachtsbelasting. Dit bedrag bedraagt 2% van de koopsom en valt samen met de notariskosten onder de kosten koper. Het kabinet heeft bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor jongeren onder de 35 jaar voor de komende 5 jaar 0% is. Kopers tussen de 18 en 35 jaar worden eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting, voorwaarde is wel dat zij zelf in de woning gaan wonen. Het maakt niet uit of deze jongeren al eerder een woning gekocht hebben.

De eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting is financieel gezien een flinke meevaller. Op een woning van €250.000 scheelt het €5.000 en op een woning van €350.000 scheelt het €7.000. Met deze maatregel wil het kabinet het voor jongeren toegankelijker maken om een huis te kopen.

Wie hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen?

Iedereen tussen de 18 en 35 jaar die een huis gaat kopen en hier zelf in gaat wonen hoeft eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Het maakt dus niet uit of u nu al een eigen woning heeft.

Wie moet wel overdrachtsbelasting betalen?

Iedereen die ouder is dan 35 jaar moet 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting betalen. Kopers onder de 35 jaar die al eerder gebruik gemaakt hebben van de vrijstelling moeten ook 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting betalen. De voorwaarde is wel dat de koper zelf in deze woning gaat wonen en dit schriftelijk vastgelegd is bij de notaris. Wanneer een koper niet zelf in de gekochte woning gaat wonen moet 8% van de koopsom aan overdrachtsbelasting betaald worden.

U koopt samen een huis en één van de kopers is ouder dan 35, moet u dan overdrachtsbelasting betalen?

In dit geval wordt er gekeken naar de individuele personen. De vrijstelling is persoonlijk waardoor de koper jonger dan 35 jaar geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, mits de vrijstelling niet eerder gebruikt is. De koper ouder dan 35 jaar moet 2% over zijn of haar deel van de koopsom aan overdrachtsbelasting.

Wanneer gaat deze eenmalige vrijstelling in?

Deze maatregel gaat vanaf 2021 in. Bent u onder de 35 en heeft u een huis gekocht waarvan de sleuteloverdracht plaatsvindt voor 1 januari 2021? In dit geval moet u wel overdrachtsbelasting betalen. Het is verstandig om met de verkoper in gesprek te gaan en de overdracht uitstellen naar 1 januari of later.

Deel deze pagina op: