Doe dit voor u uw huis laat taxeren voor verkoop

Waarom is taxatie belangrijk bij verkoop?

Een huis laten taxeren voor verkoop is belangrijk om verschillende redenen. Zo helpt het met het bepalen van een realistische en eerlijke verkoopprijs. Daarnaast versterkt een taxatierapport de onderhandelingen doordat het je een basis geeft om bepaalde keuzes te maken als het gaat om de verkoopprijs en eventuele tegenbiedingen.

Een taxatie vergroot het vertrouwen bij potentiële kopers doordat zij een nauwkeurige prijs ontvangen. Dit kan leiden tot snellere en soepelere transacties. Verder zorgt het ervoor dat het huis voldoet aan de financiële eisen. Banken vereisen namelijk vaak een taxatie als onderdeel van het hypotheekproces voor kopers. Tot slot biedt een officiële taxatie juridische bescherming.

Dit kan van pas komen wanneer er problemen ontstaan over de prijs of als er wettelijke kwesties naar boven komen.

Hoe verloopt een huis taxatie?

Het huis laten taxeren voor verkoop is een gestructureerd proces dat wordt uitgevoerd door een professionele taxateur. Nadat er een afspraak is gepland met de eigenaar van het huis of de verkopende makelaar, kan de eigenaar nog relevante documentatie voorbereiden. Dit kunnen bouwtekeningen zijn, hypotheek informatie of details over renovaties. Hierna zal de taxateur een grondige inspectie uitvoeren in het huis. Hier wordt de staat van het onderhoud beoordeeld, eventuele bijzondere kenmerken geïdentificeerd en zal er worden gemeten.

De taxateur zal vervolgens de recentste verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen in de buurt analyseren. Dan wordt op basis van de analyses een rapport opgesteld waarin de geschatte waarde van het huis wordt vermeld. Het taxatierapport wordt hierna ingediend bij de opdrachtgever. De eigenaar van het huis krijgt na het taxeren van het huis voor de verkoop uiteraard ook de gelegenheid om het taxatierapport te bespreken en een moment om vragen te stellen. De geschatte waarde van het huis kan worden gebruikt om de verkoopprijs te bepalen wanneer het huis op de markt wordt gebracht.


Het verschil tussen taxatie en schatting

Wanneer u uw huis wilt laten taxeren voor verkoop is het belangrijk dat u het verschil weet tussen taxatie en schatting.

Een taxatie

  • Wordt altijd uitgevoerd door een professionele taxateur.
  • Is doorgaans wettelijk bindend. De geschatte waarde kan een juridische waarde hebben zoals bij het afsluiten van een hypotheek.
  • Is een gedetailleerd rapport met een analyse van vergelijkbare verkopen in de buurt en geeft de waarde van het huis weer.
  • Brengt hogere kosten met zich mee doordat deze worden uitgevoerd door professionals.

Een schatting

  • Is vaak een ruwe en niet – officiële schatting van de waarde van een huis.
  • Kan vaak worden uitgevoerd door verschillende personen, zoals makelaars, huiseigenaren en het is niet gebonden aan strikte professionele normen.
  • Is niet wettelijk bindend. Het heeft doorgaans geen juridische status en kan hierom niet worden gebruikt als wettelijke waarde. Wel voor informatieve doeleinden.
  • Is in de meeste gevallen minder gedetailleerd. De diepgang van de taxatie ontbreekt hier, zoals de analyses en grondige inspecties.
  • Is meestal wat goedkoper dan taxaties omdat dit minder tijdrovend is en minder expertise vereist.

Het vinden van een betrouwbare taxateur

Voor het laten taxeren van uw huis voor verkoop heeft u een betrouwbare taxateur nodig die over genoeg ervaring en kennis beschikt. Zo kunt u bij Lassoo Makelaars een afspraak maken en laten wij uw huis taxeren door onze ervaren experts.

Andere blogs

Deel deze pagina op: