Checklist, wat moet u regelen voordat u uw huis verkoopt?

10 stappen voor het verkopen van uw huis

 • Verzamel belangrijke documenten
 • Maak woning verkoopklaar
 • Waardebepaling huis
 • Financiële aspecten
 • Verkoopstrategie bepalen
 • Fris het interieur op
 • Bezichtigingen plannen
 • Onderhandelen verkoopprijs
 • Verkoopakte opstellen
 • Notaris inschakelen

Belangrijke documenten verkoop huis

Bij de verkoop van uw huis is het belangrijk dat u alle benodigde documenten op orde heeft. Zo moet u bijvoorbeeld beschikken over het eigendomsbewijs van uw huis en het bijbehorende perceel, maar ook over bouwtekeningen, eventuele vergunningen en het energielabel. Bovendien is het verstandig om eventuele garantiebewijzen en onderhoudscontracten van apparatuur en installaties in uw huis te verzamelen. Door deze documenten op orde te hebben, kunt u potentiële kopers snel van alle benodigde informatie voorzien.

Woning verkoopklaar maken

Een goed afgewerkt huis zorgt voor meer bezichtigingen en een hogere verkoopwaarde. Het opknappen van uw huis is dus zeker een goed idee. Bij het verkoopklaar maken van de woning raden we aan om eventuele gebreken te herstellen en achterstallig onderhoud uit te voeren. Denk hierbij aan kleine reparaties zoals een losse plint, een oud boorgat kitten of loslatend behang opnieuw aanplakken.

Waardebepaling van uw woning

Laat uw woning taxeren door een Lassoo makelaars en vraag een gratis waardebepaling aan. Bij een waardebepaling wordt de waarde van uw huis vastgesteld op basis van verschillende factoren, zoals de locatie, grootte en staat van uw woning. Door de waardebepaling krijgt u een realistisch beeld van de marktwaarde van uw woning en kunt u de vraagprijs hierop afstemmen.

Vraag direct een gratis waardebepaling van uw woning aan >

Financiële aspecten bij verkoop huis

Bij de verkoop van uw woning komt er veel financiële administratie kijken. Zo dient u onder andere rekening te houden met de overdrachtsbelasting, eventuele hypotheekverplichtingen en de afrekening van de servicekosten. Het is aan te raden om tijdig een financieel overzicht te maken en eventuele vragen te bespreken met uw makelaar of financieel adviseur. Zij kunnen u helpen om de financiële aspecten van de verkoop op een professionele manier af te handelen en u te informeren over de specifieke kosten die relevant zijn voor uw situatie. Houd er ook rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan de verkoop, zoals makelaarskosten en eventuele kosten voor het opstellen van de verkoopovereenkomst en het inschakelen van een notaris. Deze kosten kunnen verschillen per situatie en het is daarom belangrijk om deze van tevoren goed in kaart te brengen.

Verkoopstrategie woning bepalen

Welke verkoopstrategie het beste bij uw situatie past, is afhankelijk van uw wensen, woning en regio. Vraag om advies bij een lokale makelaar, zoals Lassoo Makelaars, zij hebben veel kennis over de woningmarkt in uw buurt en kunnen u ondersteunen bij het bepalen van de beste verkoopstrategie. De makelaar kan u onder andere vertellen wat de gemiddelde verkoopprijs is voor vergelijkbare huizen, hoe lang het gemiddeld duurt voordat een huis in uw buurt wordt verkocht en wat de vraag naar huizen in uw buurt is. Op zoek naar een verkoopmakelaar in Zuid-Limburg? Neem dan contact met ons op!

Tijdens de verkoopstrategie wordt bepaald op welke manier het huis wordt gepromoot. Hierbij kunt u denken aan online en offline kanalen. Voor deze promotie zijn natuurlijk ook representatieve foto’s nodig. Hiervoor kunt u een woningfotograaf inschakelen. Enkele tips voor het gereedmaken van uw woning voordat de fotograaf langskomt.

 • Haal persoonlijke spullen weg.
 • Zorg dat uw hele huis gepoetst is.
 • Open alle gordijnen voor veel lichtinval.
 • Zorg dat de ruimtes niet te vol staan.
 • Auto’s en fietsen verwijderen van oprit.
 • Containers niet in zicht.
 • ‘Te koop’ bord is weggehaald.
 • Opvallend onkruid is weggehaald.
 • Eventuele rolluiken zijn geopend.

Fris het interieur op

Houd bij het opfrissen van het interieur in gedachten dat het niet gaat een gezellige indruk op te wekken. Zorg voor een neutrale en ruime uitstraling, over smaak valt immers niet te twisten. Op deze manier geeft u iedere kijker de kans om de potentie van de woning in te zien. Aan welke zaken kunt u denken bij het opfrissen van het interieur? Zorg ten eerste voor een schoon en opgeruimd huis. Berg alle onnodige en persoonlijke spullen op, dit maakt een schone indruk. De geur in een huis heeft onbewust een grote impact op de kijker. Heeft u huisdieren of wordt er binnen gerookt, zorg ervoor dat deze geuren niet aanwezig zijn. Een laatste tip, besteed ook aandacht aan uw tuin en zorg dat alles hier netjes bijgewerkt is.

Bezichtigingen van uw woning

Uw woning staat na veel voorbereiding te koop en is zichtbaar voor potentiële kopers. Nu is het tijd voor het inplannen van bezichtigingen. Een bezichtiging kan gezien worden als het visitekaartje van de woning. Op deze manier kunnen de pluspunten van de woning worden uitgelicht. Foto's en video's kunnen een goede eerste indruk geven, maar een bezichtiging stelt potentiële kopers in staat om de sfeer van de woning te ervaren.  Zorg voor een schone en opgeruimde woning en berg eventuele persoonlijke spullen op. Dit geeft een frisse en ruimtelijke uitstraling, waardoor potentiële kopers de kans krijgen om zich voor te stellen hoe ze alles willen inrichten. De tips voor de woningfotograaf kunt u ook inzetten, voor de voorbereiding op een bezichtiging.

Onderhandelen over de verkoopprijs

Het is gelukt, de interesse van een potentiële koper is gewekt! Vanaf dit moment kan er onderhandeld worden over de verkoopprijs van de woning. Een verkoopmakelaar speelt een waardevolle rol bij het onderhandelen over de verkoopprijs. Zij kunnen namens u de onderhandelingen voeren en zullen uw belangen behartigen. De verkoopmakelaar kan u advies uitbrengen over het bod van de koper. Is het bijvoorbeeld een reëel bod en is het aan te raden om een tegenbod te doen. Als verkoper bepaalt u voor welke prijs u akkoord gaat, de verkoopmakelaar geeft alleen advies.

Profiteer van de expertise en ervaring van een lokale makelaar, zoals Lassoo Makelaars voor Zuid-Limburg. Op deze manier wordt u begeleid door het complexe proces van onderhandelen en zorgt de makelaar voor een professionele afhandeling van alle juridische aspecten. Dit kan u helpen om de beste deal te krijgen en om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Koopcontract opstellen

Tijdens de onderhandelingen wordt niet alleen de verkoopprijs besproken, maar ook eventuele voorwaarden. Denk hierbij aan ontbindende voorwaarden, eventuele overname van roerende zaken en de officiële overdrachtsdatum. Deze afspraken worden allemaal vastgelegd in een koopcontract. Het koopcontract is een juridisch document en bij het opstellen hiervan is juridische kennis benodigd. Laat het koopcontract opstellen door de verkoopmakelaar of notaris. Zodra het koopcontract door u en de koper is getekend, is het bindend. Na het tekenen van het koopcontract heeft de koper nog 3 dagen een wettelijke bedenktijd. Tijdens de bedenktijd kan de koper afzien van de koop, zonder daar een reden voor op te geven. Let op: dit geldt alleen voor de koper, de verkoper heeft geen bedenktijd.

Eigendomsoverdracht bij de notaris

De officiële eigendomsoverdracht wordt bij de notaris geregeld. Het inschakelen van een notaris is verplicht bij de verkoop van uw woning. Een notaris regelt alle juridische zaken rond de overdracht. Zij zijn onafhankelijk en onpartijdig en kijken naar de belangen van zowel de koper als die van de verkoper. Zo zal de notaris onder andere een akte van levering opstellen en de overdrachtsbelasting berekenen. Daarnaast zorgt de notaris voor een inschrijving in het Kadaster. 

Een succesvolle verkoop van uw huis

Het verkopen van een woning kan een uitdagende ervaring zijn, maar door een juiste voorbereiding en planning kan het verkoopproces soepeler verlopen. Het is van belang om eerst uw financiën te organiseren en de waarde van uw huis vast te stellen, voordat u start met de verkoop. Bij de verkoop van uw woning kan een verkoopmakelaar veel waarde toevoegen en taken uit handen nemen. 

Kom in contact met onze makelaars voor de verkoop van uw woning

Bent u overtuigd van Lassoo Makelaars & Taxateurs en wilt u dat één van onze gecertificeerde makelaars contact met u opneemt? Neem direct contact op via de contactpagina.

Andere blogs

Deel deze pagina op: