Wat is een biedlogboek en waarom is het handig bij het kopen van een huis?

Wat is een biedlogboek?


Het biedlogboek is een digitaal document. De makelaar houdt deze bij tijdens het verkoopproces van de woning. Het logboek legt alle relevante gegevens vast over de uitgebrachte biedingen op een woning. U kunt het zien als een gedetailleerd verslag van het biedproces.

Misschien vraagt u zichzelf af waarom dit voor u als koper handig is. In het biedlogboek ziet u als (kandidaat)koper welke biedingen zijn gedaan en wat de gestelde voorwaarden zijn. Zo weet u waar u staat en waar u aan toe bent.

Biedingsprocedure met een biedlogboek


De zoektocht naar uw droomwoning begint vaak online. U zoekt in een regio naar keuze welke woningen in de verkoop staan. Een bezichtiging is vaak net wat u nodig heeft. Na de bezichtiging kunt u een bod uitbrengen. In de meeste situaties neemt u contact op met de verkopende makelaar. Deze vraagt je om een schriftelijk bod uit te brengen, waarbij u eventuele voorwaarden vermeldt. Denk aan de gewenste opleverdatum, voorbehoud van financiering of inbegrepen roerende zaken. Dit bod wordt daarna opgenomen in het biedlogboek.

Het biedlogboek maakt het biedingsproces transparanter. Andere (kandidaat)kopers kunnen het biedlogboek ook inzien. Ze zien anoniem dat er een bod is uitgebracht, maar de hoogte en exacte voorwaarden blijven vertrouwelijk. Dit draagt bij aan een eerlijk en open biedproces. Uiteindelijk is het aan de verkoper om uit de biedingen en voorwaarden een koper te kiezen voor hun huis.


Het verplichte digitale biedlogboek en het verbeterplan transparant verkoopproces


Niet altijd maakte makelaars gebruik van een biedlogboek. Per 1 januari 2023 is het digitale biedlogboek verplicht voor alle makelaars. Er is een belangrijke reden waarom dit verplicht is. De huizenmarkt was oververhit en het verkoopproces was niet meer transparant. Het biedlogboek draagt bij aan het ‘Verbeterplan transparant verkoopproces’. Met dit plan willen de branche en organisaties meer openheid creëren bij het bieden op woningen. Dit biedt een eerlijke kans aan alle kopers.


Wie mag het biedlogboek inzien?


Alleen (kandidaat)kopers die daadwerkelijk een bod hebben uitgebracht op de woning krijgen de mogelijkheid om het biedlogboek in te zien. Sommige mensen bezichtigen een woning, maar kiezen ervoor om geen bod uit te brengen. Zij hebben geen toegang tot het biedlogboek. Op deze manier borgen we de privacy van de bieders. U kunt met vertrouwen een bieding plaatsen.


Wat gebeurt er met uw persoonlijke boodschap?


We zien steeds vaker dat geïnteresseerden een persoonlijke boodschap mee willen sturen. Misschien is uw bod niet het hoogste, maar zorgt uw boodschap dat u alsnog uw droomwoning kunt kopen. Naast de biedingen is in het logboek ruimte voor een persoonlijke boodschap. Schrijf waarom dit uw droomwoning is en waarom u tot dit bod bent gekomen. Dit kan echt het verschil maken wanneer de biedingen dicht bij elkaar liggen. Deel uw emoties en intenties met de verkoper van de woning.


Voordelen voor u als koper


U wilt weten waarom het biedlogboek handig is bij het kopen van een huis. Het biedlogboek biedt enkele voordelen.

  • Het creëert een meer transparant en open biedproces. Ondanks dat u de andere biedingen niet inziet, weet u wel hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in de woning. Met dit in uw achterhoofd kunt u een weloverwogen bieding plaatsen met interessante voorwaarden.
  • Maak gebruik van de optie om een persoonlijke boodschap achter te laten. Bouw een emotionele band op. Dit kan uw kans op acceptatie van het bod vergroten.
  • Het systeem voorkomt dat u onnodig teveel overbiedt. Wanneer u de andere biedingen ziet, zal iedere (kandidaat)koper een hoger bod uitbrengen.

Hulp bij de aankoop van uw droomwoning


Staat u op het punt om uw droomwoning te kopen? Zorg dat u een ervaren makelaar aan uw zijde heeft. Een makelaar kent de markt als geen ander en adviseert u bij iedere stap. Zo helpen zij u bij het opstellen van een strategisch bod op basis van het biedlogboek en adviseren ze over de beste voorwaarden voor een zeer goede kans op het winnende bod. Ook begeleiden zij u tijdens het aankoopproces, van het eerste bod tot de uiteindelijke overdracht. Dit voorkomt stress en zorgt voor een soepele aankoop.

Andere blogs

Deel deze pagina op: