Wat is mijn huis waard?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de waarde van uw huis. Er zijn een aantal factoren waar u geen invloed op heeft maar er zijn ook factoren waar u wel (deels) invloed op heeft. 

Benieuwd naar de actuele waarde van uw huis? Lassoo helpt u graag met het bepalen van de huidige woningwaarde.

Waardebepalende factoren waar u geen invloed op heeft:

Het bouwjaar
Het bouwjaar van de woning heeft een grote invloed op de waarde van de woning. Vanaf 1930 zijn de huizen met dubbele muren gebouwd. Dubbele muren zijn van belang voor de vochtigheid en de isolatie in huis. Hierdoor ligt de waarde van huizen die na 1930 gebouwd zijn hoger.

Het type huis
Daarnaast heeft het type huis invloed op de waarde. Een appartement, eengezinswoning, vrijstaand huis, bungalow of penthouse hebben allen een andere waarde.

Verplichtingen en rechten
Verplichtingen en rechten zoals erfpacht, recht van overpad, etc. hebben ook invloed op de waarde van de woning. De verkoopprijzen van huizen met erfpacht liggen vaak lager dan vergelijkbare woningen zonder erfpachtconstructie. Dit heeft te maken met het feit dat kopers rekening houden met de in de toekomst te betalen canons.

Het bestemmingsplan
Staat er in het bestemmingsplan dat er in de (nabije) toekomst hoge gebouwen of een drukke weg in de buurt komt? Grote kans dat uw huis hierdoor in waarde verminderd.

De omgeving en ligging
Ligt uw huis in een bosrijk gebied, midden in het centrum of aan het water? Is het goed bereikbaar per auto en met het openbaar vervoer? Zijn er veel voorzieningen in de buurt zoals een school en een supermarkt? Al deze factoren zijn van invloed op de waarde van uw huis.

De verkoopwaarde van huizen in de buurt
De laatste factor waar u geen invloed op heeft is de markt. De verkoopwaarde van vergelijkbare huizen rondom uw woning worden ter referentie gebruikt bij het bepalen van de waarde van uw huis.

Waardebepalende factoren waar u deels invloed op heeft:

De kubieke en vierkante meters
De inhoud en oppervlakte van de woning bepaalt mede de waarde. Hoe meer oppervlakte de woning heeft, hoe meer uw huis waard is. Het plaatsen van een dakkapel of een uitbouw zorgt voor meer ruimte en een hogere waarde.

De indeling van het huis
De indeling van de woning heeft ook invloed op de woningwaarde. Wanneer uw huis een aparte indeling heeft, bijvoorbeeld de wc op een onlogische plek, kan dit voor een lagere woningwaarde zorgen. In zulke gevallen kan een verbouwing de woningwaarde aanzienlijk verhogen.

De aanwezigheid van prettige extra’s
Heeft uw huis prettige extra’s zoals een eigen parkeerplaats, garage of tuin? Hoe meer extra’s hoe hoger de waarde.

Waardebepalende factoren waar u invloed op heeft:

Energiebesparende maatregelen
Energiebesparende maatregelen zijn goed voor de waarde van uw huis. Hierbij moet u denken aan goede vloer-, muur- en dakisolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Door energiebesparende maatregelen wordt uw huis energiezuiniger, dit heeft een gunstig effect op het energielabel. Een goed energielabel kan de woningwaarde laten stijgen. Hoe beter het energielabel van uw woning, hoe aantrekkelijker de woning zal zijn voor kopers.

De materialen die gebruikt zijn
De keuze van materialen die gebruikt zijn in de woning heeft ook invloed op de waarde. Hierbij moet u denken aan kozijnen van kunststof in plaats van hout, een rieten dak en stalen balken.

De staat van het onderhoud
De laatste factor is de staat van onderhoud. Bladdert de verf van de kozijnen? Lekken er kranen? Zijn de dakpannen schoon? Door achterstallig onderhoud uit te voeren kunt u zelf de waarde van uw huis verhogen. 

Waarde van uw huis weten?

Om te weten wat uw huis waard is kunt u een gratis waardebepaling uit laten voeren. De waardebepaling is een grove schatting van de waarde van de woning. Vaak dient de waardebepaling als basis voor de verkoopprijs. U kunt bij Lassoo terecht voor een vrijblijvende waardebepaling.

Vrijblijvende waardebepaling

Deel deze pagina op: