Klanttevredenheid 9,2 op Funda

Wat is overwaarde?

De overwaarde van uw huis is het verschil tussen de hoogte van uw hypotheek en de vrije verkoopwaarde van het huis. Overwaarde kan worden gecreëerd doordat uw huis is gestegen in waarde of doordat u al een gedeelte van de hypotheekschuld heeft afgelost.

Overwaarde huis, hoe werkt dat?

Indien u een eigen huis heeft kan het zijn dat u overwaarde heeft gecreëerd.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de hoogte van uw hypotheek en de vrije verkoopwaarde van het huis. De fiscale benaming voor overwaarde is eigenwoningreserve.

Hoe creëert u overwaarde?

Overwaarde kan gecreëerd worden doordat uw huis is gestegen in waarde of doordat u al een gedeelte van de hypotheekschuld heeft afgelost. Indien u het huis gedeeltelijk of in zijn totaliteit hebt gefinancierd met eigen geld heeft u al bij de aankoop van het huis overwaarde.

Uw huis verbouwen met overwaarde

Indien u uw huis wilt verbouwen is het mogelijk om dit te financieren met de overwaarde. U kunt de hypotheek verhogen binnen de grens van de overwaarde. De geldverstrekker zal wel eerst toetsen of u deze hypotheek kunt betalen. Met het vrijgekomen geld kunt u aanpassingen doen aan uw huis zonder dat u hiervoor spaargeld hoeft te gebruiken. Uiteraard wordt er gecontroleerd of u het geld daadwerkelijk gebruikt voor de verbouwing van uw huis.

Huren met overwaarde

Wanneer u besluit om uw koopwoning te verkopen om te gaan huren, kan overwaarde een leuk extraatje zijn. U kunt de overwaarde dan opnemen. Dat kunt u bijvoorbeeld gebruiken om te sparen, te investeren of om uw pensioen aan te vullen. Met andere woorden, u bepaalt zelf waar u uw overwaarde aan besteed. Houdt er rekening mee dat u, afhankelijk van de hoogte van het bedrag, jaarlijks belasting dient te betalen.

Bijleenregeling

Sinds 1 januari 2004 moet de uiteindelijke overwaarde van een verkochte woning worden gebruikt om de eigenwoningschuld van het de nieuw gekochte woning te verlagen. Indien dit niet gebeurd is de rente op de nieuwe lening niet meer aftrekbaar. Daar staat dan wel tegenover dat u de overwaarde direct kunt opnemen.

Rekenvoorbeeld

Stel uw verkoopt uw huis voor € 250.000 euro en uw resterende eigenwoningschuld (hypotheek) bedraagt nog € 200.000. In dit geval hebt u een eigenwoningreserve (overwaarde) van € 250.000 - € 200.000 = € 50.000. Indien u een nieuw huis koopt ter waarde van € 350.000 euro moet u eerst de eigenwoningreserve van de aankoopprijs aftrekken. Het bedrag dat in dit geval overblijft € 350.000 - € 50.000 = € 300.000 is de nieuwe woning schuld. Deze nieuwe woning schuld mag volledig gefinancierd worden met een nieuwe hypotheek waarvan de rente aftrekbaar is.

Deel deze pagina op: