Klanttevredenheid 9,4 op Funda

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek heeft invloed op uw belastbaar inkomen. De rente die u betaalt over uw hypotheek kunt u in mindering brengen op uw bruto-inkomen. Hierdoor verlaagt u het belastbaar inkomen. De overheid is sinds 2014 bezig met het verlagen van de hypotheekrenteaftrek om de inkomensverschillen in Nederland te verkleinen. Elk jaar wordt de hypotheekrenteaftrek verlaagd met een half procent tot ze de 38% bereikt hebben.

Wat zijn de voorwaarden van hypotheekrenteaftrek?

Een van de voorwaarden van de hypotheekrenteaftrek is dat alleen het gedeelte van de hypotheek dat gebruikt is bij de aankoop, verbouwing en het onderhoud van de woning mag worden afgetrokken. Ook moet het hier gaan om het hoofdverblijf van de lener. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek voor een recreatiewoning dan is deze niet meer aftrekbaar. Het is daarnaast voor een lener maximaal dertig jaar mogelijk om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Mocht de hypotheek later worden verhoogd dan krijgt dat gedeelte ook een aflossingstermijn van dertig jaar.

Wanneer krijg u hypotheekrente terug?

U betaalt elke maand inkomstenbelasting. Dit bedrag is slechts een schatting en houdt geen rekening met uw persoonlijke situatie. Deze persoonlijke situatie moet u zelf schetsen aan de hand van de jaarlijkse belastingaangifte. Als u uw belastingaangifte heeft ingevuld en deze is gecontroleerd door de belastingdienst krijgt u eventueel geld terug door de hypotheekrenteaftrek.

 U kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrenteaftrek maandelijks uit te laten betalen. U krijgt dan vanzelfsprekend een twaalfde deel van het jaarlijkse bedrag dat u zou ontvangen. Als dit uw voorkeur heeft kunt u een voorlopige teruggaaf aanvragen bij de belastingdienst.

Deel deze pagina op: