Klanttevredenheid 9,2 op Funda

Wat doet een aankoopmakelaar?

Wanneer u voornemens bent een huis te gaan kopen kunt u ervoor kiezen op eigen initiatief één of meerdere potentiële woningen te gaan bezichtigen, zelf te onderhandelen met de verkopende partij en zelf de administratieve zaken te controleren en af te handelen. Echter kunt u er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen die veel lastige zaken voor u uit handen neemt. In dit artikel leest u hier meer over.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Het als verkopende partij inschakelen van een makelaar, de verkoopmakelaar, is voor velen een zeer gebruikelijke gang van zaken. Kopende partijen twijfelen daarentegen vaker of ze wel of geen aankoopmakelaar in de hand moeten nemen en gebeurt relatief minder vaak. Echter neemt het gebruik van een aankoopmakelaar de laatste jaren, waarin de huizenmarkt over het algemeen weer aantrekt, steeds meer toe. Maar wat doet een aankoopmakelaar nu exact?

De aankoopmakelaar behartigt zoals reeds vermeld de belangen van de kopende partij. De aankoopmakelaar kan dus ook nooit tegelijkertijd optreden als verkoopmakelaar of vice versa, er zou dan namelijk sprake zijn van tegenstrijdige belangen. De aankoopmakelaar begeleidt en adviseert huizenkopers bij het vinden en bezichtigen van, en het onderhandelen over, een potentiële koopwoning.

De dienstverlening van de aankoopmakelaar begint met het in kaart brengen van de woonwensen van de kopende partij en het maken van afspraken over de makelaarscourtage. Als dit in kaart gebracht is zal de aankoopmakelaar op zoek gaan naar woningen die aan de wensen voldoen. Wanneer deze een woning heeft gevonden die aan deze wensen voldoet, zal de makelaar de kopende partij hiervan op de hoogte brengen. De vervolgstap is de bezichtiging van de woning waarbij de aankoopmakelaar mee zal gaan om de woning  te inspecteren. Wanneer de kopende partij vervolgens interesse heeft zal de aankoopmakelaar onderhandelen over de verkoopprijs en het volledige onderhandelingstraject voor zijn of haar rekening nemen. Mochten beide partijen eruit komen helpt de aankoopmakelaar bij de afhandeling van de koop. Zo kan de aankoopmakelaar helpen bij de koopakte, het vinden van een geschikte notaris en het aanleveren van de juiste documenten aan de notaris en de uiteindelijke sleuteloverdracht.

Voordelen van de aankoopmakelaar

Door de aankoopbegeleiding van de makelaar worden dus een boel ingewikkelde zaken uit handen genomen. Hieronder dus nog eens puntsgewijs de voordelen:

  • De makelaar heeft alle expertise: Het kopen en beoordelen van prijzen is voor hen natuurlijk dagelijkse kost. De makelaar stelt bij een bezichtiging de juiste vragen en controleert op bouwkundige zaken en eventuele (verborgen) gebreken. 
  • De aankoopmakelaar onderhandelt voor u: Onderhandelen is lastig, een vak apart. Het is voor veel kopers lastig te bepalen wat een reëel koopprijs is en om hier vervolgens over te onderhandelen om tot de voor hen meest gunstige prijs te komen.
  • De aankoopmakelaar bespaart tijd: U hoeft niet zelf de woningmarkt af te zoeken naar een geschikte woning, u bent geen tijd kwijt met onderhandelen en heeft ook nauwelijks administratief werk. 
  • De aankoopmakelaar beschikt over goede marktkennis en een groot netwerk: Tussen het moment dat een huis bij verkoop makelaars in het portfolio komt en het bijvoorbeeld op Funda staat zit altijd een bepaald tijdsbestek. In deze tussentijd kan de aankoopmakelaar al anticiperen voordat uw droomhuis bijvoorbeeld via Funda op de markt verschijnt.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Bent u geïnteresseerd om Lassoo als aankoopmakelaar in te schakelen? Neem dan contact met ons op of vul ons invulformulier met wensen in!

Deel deze pagina op: