Het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling

Benieuwd naar de (over)waarde van je huis? Dan is het mogelijk om je huis te laten taxeren, of om een gratis waardebepaling te laten uitvoeren.

Een taxatie en een waardebepaling komen in een aantal zaken overeen. Ze vertellen namelijk beide de waarde van uw woning. Toch zit er een groot verschil tussen beide mogelijkheden. Waar dit verschil hem in zit, leggen we u graag uit.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een officiële berekening door een onafhankelijke taxateur, waarin de waarde van uw woning wordt vastgesteld in een taxatierapport.

Bij een taxatie, komt een taxateur langs en inspecteert uw woning van top tot teen en worden er aantekeningen en foto’s gemaakt. Na het inspecteren van uw woning, wordt op basis van referentiepanden en verschillende factoren de actuele waarde van uw woning berekend. Denk hierbij aan de grootte, de indeling en de onderhoudsstaat van uw woning. Ook de ligging en omgevingsfactoren, zoals het bestemmingsplan, spelen een belangrijke rol in de berekening van de woningwaarde.

 

Zodra de taxatie is voltooid, ontvangt u een taxatierapport. Dit rapport biedt inzicht in de huidige waarde van uw woning. Ook wordt de berekening van de taxateur in het rapport onderbouwd.

Een taxatierapport is een officieel document. Dit houdt in dat een taxatierapport wordt goedgekeurd door onder andere de bank, de belastingdienst en verzekeraars.

Bent u bijvoorbeeld van plan om een hypotheek af te sluiten? Dan heeft u zo’n taxatierapport nodig. De bank wil er zeker van zijn dat de hypotheek wordt gedekt met uw woning als onderpand, en zal daarom om een officiële berekening van de woningwaarde, een taxatierapport, vragen.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is een berekening van de actuele verkoopwaarde van uw woning, uitgevoerd door een makelaar.

Bij het uitvoeren van een waardebepaling wordt er, net zoals bij een taxatie, rekening gehouden met verschillende factoren. Zo kijkt de makelaar naar zaken zoals de ligging en omgeving, de onderhoudsstaat, de woonoppervlakte en het bouwjaar van uw woning. Ook met het bestemmingsplan en de bodeminformatie wordt rekening gehouden tijdens de berekening. Tot slot zijn huizen die recentelijk verkocht zijn in de omgeving ook een die factor in de berekening van de verkoopwaarde wordt meegenomen.

Door een waardebepaling te laten uitvoeren, krijgt u dus beter inzicht in de actuele verkoopwaarde van uw woning. Dit kan handig zijn wanneer u overweegt om uw woning te verkopen. Ook wanneer u zelf opzoek bent naar een nieuwe woning wordt er vaak gekozen om een gratis waardebepaling te laten uitvoeren. Door deze berekening weet u namelijk in welke prijsklasse u opzoek kunt gaan naar uw nieuwe woning. Dat maakt het zoeken een stukje gemakkelijker!

Verschil taxatie en waardebepaling

Een waardebepaling wordt in tegen stelling tot een taxatierapport, niet getoetst door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Dit houdt in dat een waardebepaling slechts een adviserende rol heeft. Een waardebepaling is dus ook niet voldoende voor het verkrijgen van een hypotheek. Hiervoor dient u een taxatie te laten uitvoeren.

Een waardebepaling is over het algemeen kosteloos. Wilt u het huis laten taxeren? Dan zijn hier wel kosten aan verbonden.

Bent u van plan uw huis te verkopen en wilt u inzicht in de actuele waarde van uw woning? Of bent u opzoek naar een nieuwe woning en wilt u zicht krijgen op uw budget? Lassoo helpt u graag met een gratis waardebepaling.

Deel deze pagina op: