Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Naast energielabels voor woningen zijn er ook labels voor apparaten en auto’s. In totaal zijn er zeven energielabels. Voor huizen en auto’s worden de labels A t/m G gebruikt, voor apparaten na 2012 worden de labels A+++ t/m D gebruikt. In het geval van een woning is energielabel A het meest energiezuinig, de minst energiezuinige woningen krijgen label G.
Het energielabel wordt bepaald op basis van meerdere factoren. Zo wordt er gekeken naar het bouwjaar van de woning en het woningtype. Het type glas in de woon- en slaapkamer is ook van belang. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten glas: enkel glas, dubbel glas, HR glas en drievoudig glas. Het jaar waarin gevel- en dakisolatie zijn geplaatst wordt meegenomen in de berekening. Daarnaast wordt gekeken naar de vloerisolatie, het type verwarming, het ventilatiesysteem en zonne-installaties.
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Het voorlopig energielabel is gebaseerd op alle openbare gegevens die bekend zijn bij de Rijksoverheid. Benieuwd naar het energielabel van uw woning? Op de site energielabel.nl kunt u het voorlopige energielabel van alle huizen in Nederland vinden. Aan het voorlopig energielabel heeft u in feite niet veel behalve dat het u inzicht geeft in de status van een woning. Wanneer u uw huis wilt verkopen of verhuren heeft u een definitief energielabel nodig. Wanneer het definitief label ontbreekt riskeert u een boete van maximaal €405.