Energielabel huis

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Naast energielabels voor woningen zijn er ook labels voor apparaten en auto’s. In totaal zijn er zeven energielabels. Voor huizen en auto’s worden de labels A t/m G gebruikt, voor apparaten na 2012 worden de labels A+++ t/m D gebruikt. In het geval van een woning is energielabel A het meest energiezuinig, de minst energiezuinige woningen krijgen label G.  

Factoren energielabel

Het energielabel wordt bepaald op basis van meerdere factoren. Zo wordt er gekeken naar het bouwjaar van de woning en het woningtype. Het type glas in de woon- en slaapkamer is ook van belang. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten glas: enkel glas, dubbel glas, HR glas en drievoudig glas. Het jaar waarin gevel- en dakisolatie zijn geplaatst wordt meegenomen in de berekening. Daarnaast wordt gekeken naar de vloerisolatie, het type verwarming, het ventilatiesysteem en zonne-installaties. 

Voorlopig energielabel

Begin 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Het voorlopig energielabel is gebaseerd op alle openbare gegevens die bekend zijn bij de Rijksoverheid. Benieuwd naar het energielabel van uw woning? Op de site energielabel.nl kunt u het voorlopige energielabel van alle huizen in Nederland vinden. Aan het voorlopig energielabel heeft u in feite niet veel behalve dat het u inzicht geeft in de status van een woning. Wanneer u uw huis wilt verkopen of verhuren heeft u een definitief energielabel nodig. Wanneer het definitief label ontbreekt riskeert u een boete van maximaal €405. 

Definitief energielabel

Aangezien het voorlopige label gebaseerd is op openbare gegevens en het definitieve label gebaseerd is op daadwerkelijke gegevens kan het van elkaar verschillen. Tijdens het aanvragen van een definitief label controleert u of de vooraf ingevoerde woningkenmerken kloppen met de huidige situatie. Wanneer een of meerdere woningkenmerken niet overeenkomen met de huidige situatie moeten deze aangepast worden. Houdt er rekening mee dat voor sommige gewijzigde kenmerken een bewijsdocument aangeleverd moet worden. Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig, op deze site kunt u er een aanvragen. De kosten verschillen per erkend deskundige, van enkele euro’s tot enkele tientjes. Gemiddeld betaald u €7,50 voor een definitief energielabel.

In 2021 gaan de kosten voor een energielabel flink omhoog, volgend jaar gaat een energielabel gemiddeld €190 kosten. Dit komt omdat een energiedeskundige het label straks aan huis gaat bepalen.

Hoe kunt u uw energielabel verbeteren?

Op basis van het voorlopig energielabel kunt u uw woning energiezuiniger maken. Een beter energielabel zorgt voor een lagere energierekening en voor een hogere waarde van uw woning. Om het energielabel van uw huis te verbeteren kunt u een maatwerkadviseur inschakelen voor advies op maat of zelf onderzoek doen naar energiebesparende maatregelen. 

Om uw energielabel te verbeteren kunt u meerdere maatregelen nemen. Zo kunt u het dak, de buitenmuren, vloeren en ramen van uw woning goed isoleren. Hoe hoger de isolatiewaarde hoe beter. Isoleer je ramen met HR++ of triple glas voor het beste resultaat. Door minder aardgas te gebruiken wordt het energielabel ook verbeterd. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw huidige cv-ketel. Door gebruik te maken van een hybride warmtepomp daalt uw CO2 uitstoot met zo’n 25%. Het gebruik van zonnepanelen op het dak is ook een goede optie om uw huis energiezuiniger te maken. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Hierbij komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij waardoor het goed is voor het klimaat.

Uitzonderingen

Voor de verkoop of verhuur van uw woning heeft u een definitief energielabel nodig, echter zijn er uitzonderingen. Niet alle gebouwen hoeven een energielabel te hebben. Enkele voorbeelden zijn: 

  • Beschermde monumenten
  • Woonboten
  • Tijdelijke bouwwerken
  • Kerken
  • Alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 vierkante meter
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt.

Deel deze pagina op: