Wanneer u voornemens bent een huis te gaan kopen kunt u ervoor kiezen op eigen initiatief één of meerdere potentiële woningen te gaan bezichtigen, zelf te onderhandelen met de verkopende partij en zelf de administratieve zaken te controleren en af te handelen. Echter kunt u er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen die veel lastige zaken voor u uit handen neemt. In dit artikel leest u hier meer over.
Het als verkopende partij inschakelen van een makelaar, de verkoopmakelaar, is voor velen een zeer gebruikelijke gang van zaken. Kopende partijen twijfelen daarentegen vaker of ze wel of geen aankoopmakelaar in de hand moeten nemen en gebeurt relatief minder vaak. Echter neemt het gebruik van een aankoopmakelaar de laatste jaren, waarin de huizenmarkt over het algemeen weer aantrekt, steeds meer toe. Maar wat doet een aankoopmakelaar nu exact?
De aankoopmakelaar behartigt zoals reeds vermeld de belangen van de kopende partij. De aankoopmakelaar kan dus ook nooit tegelijkertijd optreden als verkoopmakelaar of vice versa, er zou dan namelijk sprake zijn van tegenstrijdige belangen. De aankoopmakelaar begeleidt en adviseert huizenkopers bij het vinden en bezichtigen van, en het onderhandelen over, een potentiële koopwoning.
De dienstverlening van de aankoopmakelaar begint met het in kaart brengen van de woonwensen van de kopende partij en het maken van afspraken over de makelaarscourtage. Als dit in kaart gebracht is zal de aankoopmakelaar op zoek gaan naar woningen die aan de wensen voldoen. Wanneer deze een woning heeft gevonden die aan deze wensen voldoet, zal de makelaar de kopende partij hiervan op de hoogte brengen. De vervolgstap is de bezichtiging van de woning waarbij de aankoopmakelaar mee zal gaan om de woning van binnen te inspecteren. Wanneer de kopende partij vervolgens interesse heeft zal de aankoopmakelaar onderhandelen over de verkoopprijs en het volledige onderhandelingstraject voor zijn of haar rekening nemen. Mochten beide partijen eruit komen helpt de aankoopmakelaar bij de afhandeling van de koop. Zo kan de aankoopmakelaar helpen bij de koopakte, het vinden van een geschikte notaris en het aanleveren van de juiste documenten aan de notaris en de uiteindelijke sleuteloverdracht.
Door de aankoopbegeleiding van de makelaar worden dus een boel ingewikkelde zaken uit handen genomen. Hieronder dus nog eens puntsgewijs de voordelen:
Bent u geïnteresseerd om Lassoo als aankoopmakelaar in te schakelen? Neem dan contact met ons op of vul ons invulformulier met wensen in!